Kızıl Eğrelti Otu İlaç Kullanımını Önleyecek
Uzak Doğu’da çeltik tarlalarında yabancı otların gelişimini engellediği için ilaç kullanımına gerek bırakmayan kızıl eğrelti otu, doğal yetiştiği Kızılırmak deltasında çeltik tarlalarında değerlendirilecek.
Yörükler Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yaşar Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçelerinin sınırları içinde yer alan 56 bin hektarlık alanı kaplayan Kızılırmak Deltası’nda kızıl eğrelti otunun, göl, kanal ve sulak alanlarda doğal olarak yetiştiğini söyledi.
Yöredekiler tarafından zararlı olduğu düşünülen kızıl eğrelti otunun Çin, Vietnam, Endonezya gibi birçok Uzak Doğu ülkesinde çeltik tarlalarında yabancı otların büyümesini engellemesi, suyu temizlemesi ve gübre amacıyla değerlendirildiğini vurgulayan Ergün, deltada kızıl eğrelti otunun çeltik tarlalarında kullanılması için üreticileri bilgilendirdiklerini anlattı.
Ergün, bu otun yöre halkı tarafından değerlendirilmediğini belirterek, faydalarını öğrendikten sonra harekete geçtiklerini söyledi. Ergün, “Yöre halkını bilgilendirdik. Göllerde fazla olan otları toplamaya başladık. Ayrıca gelecek yıl da çeltik tarlalarında su tutumu başladığında kızıl eğrelti otunu kullanacağız. İsteyen çiftçimiz istediği kadar ot toplayarak gübre olarak kullanabilir. Ancak, ot toplarken göllerde filtre görevi görerek sudaki ağır metalleri kendinde toplayan bu bitkinin hoyratça toplanarak yok edilmesini de istemiyoruz” diye konuştu.
“Kızıl eğrelti otu suyu filtre ediyor”
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Elemanı Gülsüm Mumcu da bitkinin su yüzeyini kaplayarak alglerin büyümelerini engellediğini, sudaki azot miktarını azaltarak ekolojik denge oluşturduğunu kaydetti.
Bitkinin sulardaki ağır metalleri bünyesinde toplayarak suyu filtre ettiğini aktaran Mumcu, “Bitki, Vietnam’da gübre olarak yüzyıllarca kullanılmıştır. Özellikle azot bakımından yoksul sularda çeltik tarlalarında azot kaynağı olarak kullanılabilir. Gübre olarak kullanıldığında, çeltik verimi dekar başına ortalama 356 kilogram artmaktadır. Bitki çeltiğe zarar vermeden, yabancı otların kontrolünde de etkin bir şekilde kullanılabilir. Böylece kimyasal kullanımına gerek kalmadan tamamen doğal yollarla çeltik tarlalarındaki yabancı otlar kontrol edilebilir. Ayrıca balıklar için iyi bir besin maddesidir. Balıkların gelişiminde ve beslenmesinde önemli bir bitkidir” ifadelerini kullandı.
Kaynak : haberler.com