Kurbağa Köpüğünün Antiseptik Dağıtım Sistemi Olarak Kullanılması

Kurbağa Köpüğünün Antiseptik Dağıtım Sistemi Olarak Kullanılması

Birleşik Krallık’taki farklı kurumlara bağlı bir araştırma ekibi, bir kurbağa türü tarafından üretilen köpüğün antiseptik bir dağıtım sistemi olarak kullanılabileceğini buldu. Royal Society Open Science dergisinde yayınlanan makalelerinde grup, köpükle ilgili çalışmalarını ve faydasını test ettikleri birçok yolu anlattı.

Araştırmacılar tarafından yapılan çalışmalar ,ekip üyelerinin Trinidad’daki dişi Túngara kurbağalarının döllenmiş yumurtalarını oluşturdukları bir tür köpükle kapladığını farkettikten sonra başladı. Ekip üyelerinin gözlemleri sonucunda, köpük kaplamanın yumurtalar için bir haftaya kadar koruma sağladığı görüldü. Araştırmacılar örnekleri topladılar ve Birleşik Krallık’ta incelenmek üzere bir laboratuara geri götürdüler. Köpüğün, dehidrasyon, ısı ve bir dereceye kadar bakteriyel enfeksiyonlara karşı koruma sağlayan veziküller olarak bilinen yakından paketlenmiş kabarcıklardan oluştuğunu buldular. Köpüğün ilk testleri, insanlara zararlı olmadığını gösterdi. Ayrıca köpük, sıcaklığı ve daha düşük pH seviyeleri nedeniyle insan derisine yerleştirildiğinde de çok yavaş bozuldu.

Köpükle yapılan daha ileri testler, köpük ile kaplanan her maddenin içine yavaş yavaş eklenen ve karıştırılan malzemeyi tutabildiğini gösterdi. Araştırmacılar, köpüğün kolayca çözünebilen test boyalarını tutabildiğini ve bu da yararlı ilaçları taşıyabileceğini öne sürdü. Daha sonra bazı antibiyotikleri karıştırmayı denediler ve köpüğün onları birkaç gün içinde bir test pedine iletebileceğini buldular. Örneğin, antibiyotik rifamisinin yaklaşık yarısının uygulamadan sonraki ilk 24 saat içinde salındığını, ancak geri kalanının takip eden altı gün içinde yavaş yavaş salındığını kaydettiler.

Araştırmacılar, mevcut tıbbi sentetik köpüklerin tipik olarak birkaç saatten birkaç güne kadar sürdüğünü ve ardından pansumanların değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Bu da hastaları enfeksiyon riskine sokan acı verici bir süreçtir. İnsan kullanımı için güvenli olduğundan emin olmak için köpüğün daha fazla test edilmesi gerekiyor. Ayrıca, yanıklar dahil yaralanmaları tedavi etmek için olası yeni bir yaklaşım olarak düşünülmeden önce köpüğün üretilmesi için de bir yöntem bulunması gereklidir.

Kaynak: phys.org

560 Kez Okundu

Figen Ergene

1995 İstanbul doğumluyum.2018’de Kocaeli Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden mezun oldum.Marmara Üniversitesi Polimer Bilimi ve Kimyası bölümünde yüksek lisans yapıyorum. Kimya hayatımızın büyük bir bölümünü kapsıyor ve her gün yeni gelişmeler olmakta. Bu yeni gelişmeleri takip etmek ve iletmek için haber çeviri ekibine katıldım.Polimer kimyası,biyoteknoloji,organik kimya,ilaç endüstrisi ilgi duyduğum alanlardandır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!