Yaşlanma Karşıtı Kimyasal Bileşikleri Bulmak için Yapay Zeka Modeli Geliştirildi

Yaşlanma Karşıtı Kimyasal Bileşikleri Bulmak için Yapay Zeka Modeli Geliştirildi

Surrey Üniversitesi, sağlıklı yaşlanmayı destekleyen kimyasal bileşikleri tanımlayan ve bir kişinin ömrünü uzatan farmasötik yeniliklere giden yolu açan bir yapay zeka (AI) modeli geliştirdi.

Scientific Reports tarafından yayımlanan bir makalede, Surrey’den bir kimyager ekibi, bir bileşiğin insanlara benzer bir metabolizmayı paylaşan yarı saydam bir solucan olan Caenorhabditis elegans’ın ömrünü uzatıp uzatamayacağı konusunda DrugAge veritabanındaki bilgilere dayanarak bir makine öğrenimi modeli oluşturdu. Solucanın daha kısa ömrü araştırmacılara kimyasal bileşiklerin etkisini görme fırsatı verdi.

Yapay zeka, eleganların ömrünü artırma şansı yüzde 80 olan üç bileşik belirledi: flavonoidler (kardiyovasküler sağlığı destekleyen bitkilerde bulunan anti-oksidan pigmentler), yağ asitleri (omega 3 gibi) ve organoksijenler (alkol gibi oksijen bağlarına karbon içeren bileşikler).

Çalışmanın ortak yazarı ve Surrey Üniversitesi’nde lisans son sınıf öğrencisi olan Sofia Kapsiani yaşlanmanın, modern tıpta giderek daha fazla hastalık kümesi olarak tanındığını, yaşlanmaya ve yaşa bağlı hastalıklara karşı yavaşlamaya veya korunmaya yardımcı olmak için yapay zeka gibi dijital dünyanın araçlarının uygulanabildiğini belirtti. Çalışmanın yapay zekanın yaşlanma karşıtı özelliklere sahip bileşiklerin tanımlanmasına yardımcı olma konusundaki devrimsel yeteneğini gösterdiğini de ekledi.

Çalışmanın başyazarı ve Surrey Üniversitesi Hesaplamalı Kimya Kıdemli Öğretim Görevlisi Dr. Brendan Howlin bu araştırmanın, Surrey Üniversitesi’nin bir uzmanlık alanı olan yapay zekanın insan sağlığında önemli faydalar sağlama gücünü ve potansiyelini gösterdiğini belirtti.

Kaynak: phys.org

562 Kez Okundu

Ceyda Nur Kaya

Merhaba, ben Ceyda Kaya. 09.09.2000 İstanbul doğumluyum. Marmara Üniversitesi Kimya bölümü öğrencisiyim. Araştırma yapmayı, gelişmeleri takip etmeyi seviyorum. Bildiklerimi paylaşmayı seviyorum, bu nedenle İnovatif Kimya Dergisi’ nin haber çeviri ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!