Küresel Karbon Emisyonlarını İzlemek için Yeni AB Uyduları

Küresel Karbon Emisyonlarını İzlemek için Yeni AB Uyduları

Yeni bir uydu takımyıldızı, küresel ölçekte antropojenik emisyonların izlenmesinde bir “oyun değiştirici” olmayı vaat etmektedir.

Liderler, bilim adamları ve aktivistler COP26 iklim konferansı için Glasgow’da bir araya geldikçe, birçoğu küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelerin 1,5°C üzerinde tutmaya yardımcı olacak yeni, daha katı emisyon hedefleri beklemektedir.

Dün COP26’da duyurulan Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ile AB’nin Dünya izleme programı Copernicus arasındaki işbirliği, ülkelere ilerlemelerini daha iyi takip etmeye yardımcı olmak için atmosferdeki karbondioksit (CO2) ve metan konsantrasyonlarını ölçecek bir uydu takımyıldızı başlatmayı hedefleyecek.

Paris Anlaşması uyarınca hükümetler, küresel ısınmayı sınırlamak için sera gazı emisyonlarını keserek veya frenleyerek “çabaları sürdürme” ve ilerlemeleri hakkında düzenli olarak rapor hazırlama konusunda anlaştılar. Bununla birlikte, şu anda antropojenik emisyonları izlemek için standartlaştırılmış bir araç bulunmamaktadır. Ama bu değişmek üzere.

Copernicus programı temsilcileri yaptığı bir açıklamada “Uydu gözlemlerini bilgisayar modellemesi ile birleştirerek, yeni antropojenik CO2 emisyonları İzleme ve Doğrulama Destek Kapasitesi (CO2MVS), oyunun kurallarını değiştirmeyi vaat ediyor ve kullanıcıların hangi emisyon bileşenlerinin antropojenik olduğunu veya insan faaliyetlerinden kaynaklandığını tam olarak belirlemelerini sağlıyor.” dedi.

Küresel Karbon Emisyonlarını İzlemek için Yeni AB Uyduları

Şu anda atmosferik sera gazı seviyelerini izleyen çok sayıda uydu varken, yeni CO2MVS benzeri görülmemiş bir kapsama, ayrıntı ve doğruluğa sahip olacak. Ekip, “Bu uydular sadece birkaç gün içinde tüm dünyayı gözlemleyebilecek” dedi. “Dahası, enerji santralleri ve fosil yakıt üretim tesisleri gibi bireysel karbondioksit ve metan kaynaklarına bakabilecekler.” Bu, bilim insanlarının doğal ve antropojenik kaynakları daha iyi belirlemesine yardımcı olacaktır.

Uydular ayrıca, mevcut sistemlerin yapmadığı bir şey olan “tüm mevcut bilgi akışlarını küresel olarak tutarlı bir şekilde” entegre edecek. Veriler, tutarlı ve güvenilir bilgi toplama yoluyla iklim değişikliğine ilişkin politika ve karar vermeyi desteklemek için Copernicus Atmosfer İzleme Servisi (CAMS) tarafından kullanılan Dünya atmosferinin ve biyosferinin bilgisayar modellerine entegre edilecek.

Ekip, 2023’ün sonunda bir CO2MVS prototipinin ana unsurlarını teslim etmeyi planlamakta ve sistemin 2026’ya kadar tam olarak faaliyete geçmesini beklemektedir- ülkelerin 2028’de Paris Anlaşması hedeflerini karşılamaya yönelik ilerlemelerini gözden geçirmeleri için.

CAMS müdür yardımcısı Richard Engelen, “Sanayi devriminin başlangıcından bu yana, karbondioksit seviyelerinin her zamankinden daha hızlı arttığını gördük ve çok önemli emisyon azaltımları yapmak üzere gerçek adımlar atmak için artan bir aciliyet var” dedi. “Antropojenik emisyonlar hakkında küresel olarak tutarlı ve yüksek kaliteli veriler sağlayarak, politika yapıcıları bu muazzam zorlukta destekleyebiliriz.”

Kaynak: advancedsciencenews.com

627 Kez Okundu

Esra Erdem

1994 Mersin doğumluyum. Lisans eğitimimi Ankara Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümünde tamamladıktan sonra Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı eğitimini tamamlayarak Danışmanlık sertifikamı aldım. Lisans diplomamı elime aldıktan sonraki mesleki hayatımda 2 ayrı firmada yaklaşık 3 yıllık iş tecrübem oldu. Bu iş tecrübelerimden birisi Yapı Malzemeleri ve Beton Katkı Kimyasallarının üretimi üzerine olan bir firmada, diğer iş tecrübem ise Polimer ve Kimyasal Ambalaj üretimi üzerine olmuştur. Mesleğimle bağlantılı olan her türlü alanda araştırma yapmaktan ve bildiklerimi insanlarla paylaşmaktan zevk aldığımdan dolayı İnovatif Kimya ekibine katıldım. İlgi alanlarım: Nükleer Enerji, Yenilenebilir Enerji, Nanoteknoloji, Biyoteknoloji, Cam,Seramik,Gıda,İlaç,Organik tarım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!