Renk Değiştiren Sensör ile Gözyaşından Göz Hasarı Tespiti

Renk Değiştiren Sensör ile Gözyaşından Göz Hasarı Tespiti

Fotoğraf : Araştırmacılar, gözyaşı damlasında, göz hasarının moleküler göstergesini ölçmek için  hızlı algılama özelliği olan bir jel geliştirdiler. ( Göz doktoru Dr. Leanne Labriola, İllionis Üniversitesi misafir öğretim üyesi Ketan Dighe ve profesör Dipanjan Pan )

Yeni hasta başı hızlı algılama cihazı, göz hasarının temel belirtisini dakikalar içinde tespit edebilmektedir. Bu zaman dilimi, göz travmasını tedavi etmek için önemli bir süre.

İllionis Üniversitesi araştırmacıları, göze oluşan bir yaradan salınan askorbik asit içeren gözyaşı damlası ile reaksiyona girdiğinde renk değiştiren altın nanopartikülleri içeren bir jel geliştirdi. Biosensors and Bioelectronics dergisinde yayımlanan bu yeni çalışmada, araştırmacılar, yapay gözyaşlarında ve hastaların gözlerinden gelen sıvıların klinik örneklerinde askorbik asit seviyelerini ölçmek için ‘OjoGel’ adı verilen bir sensör kullandılar.

Araştırmanın yürütücüsü, İllionis Üniversitesi biyomühendislik ve Carle İllionis Tıp Fakültesi profesörü Dipanjan Pan, ‘’ Bu biyosensörün, travma hastaları ile birlikte ameliyat sonrası hastalarında da gözün değerlendirilmesi için önemli potansiyel etki yaratmasını bekliyoruz.’’ diyor.

Pan’ın araştırma ekibi, OjoGel’i geliştirmek için Urbana’daki Carle Vakfı Hastanesi’nde göz doktoru Dr. Leanne Labriola ile birlikte çalıştı.

Labriola, ‘’ OjoGel teknolojisi, ciddi göz hasarlarının daha hızlı tanımlanmasını mümkün kılabilir.’’ dedi. ‘’ Böyle bir hızlı hasta başı cihazı ile, acil serviste herhangi bir kişi test yapabilir ve hastanın görme yetisini korumak için acil bir operasyon gerekip gerekmediğini dakikalar içinde öğrenebilir.’’

Araştırma ekibi tarafından yapılan daha önceki çalışmada, göz hasarının derecesini belirlemek için gözyaşlarındaki askorbik asit seviyesinin iyi bir ölçüt olduğu bulunmuştur. Vitamin C olarak bilinen askorbik asit, göz sıvısı adı verilen gözün içindeki sıvıda yüksek konsantrasyonlarda bulunurken, gözyaşında ise normalde oldukça düşük konsantrasyonda bulunmaktadır.

Ayrıca İllionis Üniversitesi Beckman Enstitüsü İleri Bilim ve Teknoloji’ye bağlı Pan, ‘’Travma ya da ensizyonel cerrahi kaynaklı korneada meydana gelen ciddi hasarlar, gözyaşındaki askorbik asit seviyesini, normalde gözde bulunandan ölçülebilir şekilde daha yüksek bir seviyeye çıkaran göz sıvısının gözyaşı filmine salınmasına neden olur.’’ dedi. ‘’ OjoGel, hasta başı uygulama sisteminde askorbic asiti test etmek için etkili ve basit bir yöntem sağlayan eşsiz bir biyosensör tekniği sunmaktadır.’’

OjoGel’de renk değişim reaksiyonunu meydana getirmek için gerekli olan şey küçük bir gözyaşı damlasıdır. Renk değişiminin derecesi, gözyaşı örneğindeki askorbik asit seviyesi ile ilişkilidir. Konsantrasyon seviyesi arttıkça, gözlenen renk, soluk sarıdan koyu kırmızımsı kahveye dönmektedir.

Araştırmacılar, her bir renk değişimi ile ilgili konsantrasyonları belirlemek için kapsamlı testler yaptılar. Reaksiyona girmiş bir jel numunesi ile gösterilen konsantrasyonu kesin bir şekilde ölçmek için mobil telefon uygulaması olan Pixel Picker’ı kullanmak amacıyla renk kılavuzları geliştirdiler.

Bir sonraki adım olarak, araştırmacılar, OjoGel teknolojisini, düşük maliyetli, kullanımı kolay bir klinik cihaz olarak üretme umudu ile geliştirmeye devam etmeyi planlıyorlar. Ayrıca araştırma ekibi, OjoGel ölçümlerinin, göz hasarını yanılma payı olmaksızın ölçüp ölçemediğini belirlemek için klinik çalışmalar yürütecekler.

Labriola, ‘’ Bu teknolojiyi geliştirmeye devam etmenin yanı sıra, gelecek yıl, sağlık çalışanlarına bu yeni cihazın, ölçüm için kullandıkları mevcut yöntemler üzerine getirebileceği uygulamaların değerini anlamaları için yardımcı olacağız.’’ dedi.

Bu çalışma, Ulusal Bilim Vakfı, Amerikan Kalp Derneği ve Carle Vakfı Hastanesi tarafından desteklendi. Ayrıca, doktora sonrası araştırmacı Santosh Misra, misafir öğretim üyesi Ketan Dighe, yüksek lisans öğrencisi Aaron Schwartz-Duval ve yaz dönemi bursiyer Zaixi Shang çalışmaya katkıda bulunanlar arasındadır.

Kaynak: phys.org

607 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!