Bitkisel Virüs Nanoparçacıkları Otoimmün Hastalıklarının Tedavisinde Kullanılabiliyor

Bitkisel Virüs Nanoparçacıkları Otoimmün Hastalıklarının Tedavisinde KullanılabiliyorFotoğraf: Bitkilerden elde edilen nanoparçacıklar otoimmün hastalıklarının tedavisinde kullanılabiliyor

Virüsler son zamanlarda çok kötü bir üne sahip olsalar da her zaman düşmanımız değiller. Unşversity of Verona’da yürütülen yeni bir araştırmaya göre bitkisel virüs nanoparçacıkları tip 1 diabet ve römatoid gibi otoimmün hastalıklarının tedavisinde kullanılabiliyor.

Virüslerin iyi amaçlı kullanımı yeni bir şey değil. Faj adı verilen virütik yapılar bakteriyel hastalıkların tedavisinde kullanılabiliyor. Deaktive olmuş veya yavaşlatılış virüsler ise aşıların içerisinde yer alıyor.

Bu yeni çalışmada ise, araştırmacılar bitki kökenli virüsleri kullanarak otoimmün hastalıklara çözüm arıyorlar. Bitkisel virüslerin avantajı, memelilerde çoğalamamaları nedeni ile hastalığa sebep olamamaları.

Araştırmacılar virüsün dış bölümündeki proteinleri kendi istedikleri biçimde değiştirebiliyorlar. İki farklı bitki ile yola çıkan ekip, hastalıklar ile ilgili peptitleri dış yüzeye yerleştirerek yeni yapılar elde edebiliyor. Bu yöntem kullanılarak tezekten elde edilen yapı tip 1 diabet için kullanılabilirken, damatesten elde edilen yapı römatoid artiririt için uygun özellikleri taşıyor.

Çalışma ekibi bu yöntem ile elde edilen virüsleri fareler üzerinde test ediyor. Diyabet testlerinde bir doz enjeksiyon kayda değer bir etki göstermezken, iki doz enfeksiyonda ciddi koruyucu etki elde edilebiliyor.

Römatoid artirit için yapılan fare testlerinde ise bir dozun semptomları ciddi anlamda azalttığı, iki dozun ise artiritin tüm klinik bulgularını sona erdirerek tedavinin tamamlanmasını sağladığı ortaya konuluyor.

Bu sonuçlar umut verici olsa da, fareler üzerindeki çalışmaların insanları doğrudan örneklemediği bir gerçek. Araştırma ekibi yapılacak ön klinik çalışmalar tamamlandıktan sonra insanlar ile klinik araştırma aşamasına geçebilmeyi umuyor.

Araştırma Science Advances’de yayınlandı.

Kaynak: newatlas.com

658 Kez Okundu

Melike Oya Oral

İzmir’de 1988 yılında doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Executive MBA programlarında yüksek lisanslarını tamamladı. Temel ilgi alanı malzeme bilimleri. 2012’den beri özel sektörde beyaz eşya, yapı malzemeleri ve tekstil sektörlerinde ArGe ve yeni ürün geliştirme bölümlerinde görev almakta. Hali hazırda Sun Tekstil ArGe Merkezi’nde çalışıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!