Leeds Üniversitesi: Zayıf Etkili Güneş Koruyucular

Leeds Üniversitesi Zayıf Etkili Güneş Koruyucular

Bazı güneş kremleri tehlikeli güneş ışınlarına karşı oldukça düşük koruma sağlar ve hatta kullanıldıklarında zararlı olabilirler.

Leeds Üniversitesi, Oregon Üniversitesi ve Oregon Eyalet Üniversitesi arasındaki yeni bir ortak çalışmaya göre, ortalama birçok güneş kremi sadece iki saatlik güneş ışığına maruz kaldıktan sonra bir ana bileşen -çinko oksit- içeren kimyasal reaksiyonlarla etkisiz hale gelir.

Araştırmacılar artık etkili bir koruma sağlamaya yardımcı olacak ultraviyole (UV) filtreleri olarak kullanılacak yeni inovatif içerikler için göreve davet ediliyor.

Leeds’in Tasarım Okulu’ndaki Sürdürülebilir Malzemeler Profesörü Richard Blackburn, çalışmanın bir bölümünü yönetti ve Oregon’daki ABD merkezli iki akademik ekip ile çalıştı.

Bulguları, Fotokimya ve Fotobiyolojik Bilimler Dergisi’nde yayımlanmaktadır.

Profesör Blackburn, güneş ışığına karşı savunmasız bir formülasyonun bir kısmındansa, içerikleri ayrı ayrı incelemeyi içeren mevcut test uygulamalarının değişmesi gerektiğini söyledi.

“Çinko oksit, kendi başına etkili ve zararsız bir UV engelleyicidir. Araştırmalarımız formülasyon içeriklerinin, kullanım sırasında birbirleriyle nasıl reaksiyona girdiğiyle ilgili kaygıları arttırıyor ve bu şu anda endüstri tarafından test edilemiyor.

“Bir kereliğine iki saatlik güneş ışığına maruz kaldığında çinko oksit diğer içerikler tarafından sağlanan UVA korumasını tahrip eder. Bu bağlamda, güneş kremine çinko oksit koymak aslında işleri daha kötü yapabilir çünkü insanlar zararlı UV ışınlarından korunduklarına ve güneşte daha uzun kalabileceklerine inanıyorlar.”

Zararlı Ultraviyole

İki ana tür ultraviyole ışını vardır: UVA ve UVB; her ikisi de cilt kanserine neden olabilecek elektromanyetik radyasyon formudur

UVA kırışıklık ve cilt yaşlanması gibi daha uzun vadeli DNA hasarı oluşturabilecekken UVB en çok güneş yanığı gibi doğrudan, kısa süreli etkilerle ilişkilidir.

Güneş kremleri, losyonun zararlı ultraviyole ışınlarına karşı ne kadar koruyucu olduğunu gösteren 5 yıldızlı bir UVA derecesi kullanır.

Birçok güneş kremi UV ışınlarını engellemeye yardımcı olduğu kanıtlanmış çinko oksit içerir. Araştırmacıları testlerinde, güneş ışığına maruz kaldığında mineralin diğer bileşenlere nasıl tepki gösterdiğini irdelediler ve ayrıca her bir karışımın UVA koruma faktörünü belirlemek için güneş kreminin UVA’yı ne kadar engellediğini hesapladılar.

Profesör James Hutchison ve Oregon Üniversitesi’nden meslektaşı Dr. Aurora Ginzburg çalışmayı ortak olarak yönettiler.

Lokey-Harrington Kimya Kürsüsü başkanı, Oregon Üniversitesi Phil ve Penny Knight Bilimsel Etkileri Hızlandırma Kampüsü (Phil and Penny Knight Campus for Accelerating Scientific Impact) kıdemli başkan yardımcısı Profesör Hutchison, “Testler sırasında, çinko oksitin diğer UV absorplayıcıların bozunmasına neden olduğunu ve güneş koruyucular tarafından sağlanan korumanın, özellikle UVA bölgesinde, nispeten kısa bir sürede önemli ölçüde azaldığını bulduk.” dedi.

Azaltılmış Koruma Faktörü

Oregon ve Leeds ekipleri, çinko oksitsiz orijinal güneş kreminin, iki saat boyunca UV ışınlarına maruz kaldıktan sonra UVA koruma faktöründe sadece %15.8 oranında bir kayıp gözlemlenirken, çinko oksit partikülleriyle karıştırılmış güneş koruyucularında UVA koruma faktörünün %84.3 ve %91.8 arasında bir oranda azaldığını keşfettiler.

Profesör Hutchison, “UV filtrelerindeki bu bozunma yalnızca güneş kreminin işlevselliğini düşürmüyor aynı zamanda formül toksisitesinin artmasına da yol açıyor.” dedi.

“Bu nedenle, etkili UV korumasının olmaması sadece bir sorun değil, ürünün kendisi de güneşte kullanımı sırasından zarara neden olabilir.”

Çinko oksit bir mineral olarak sınıflandırılıyor ve cilt dostu “doğal” içerikli olarak reklamı yapılan kozmetik ürünlerinin büyük bir çoğunluğunda markalar tarafından (kimyasal içermesine rağmen) “chemical free” bileşen olarak kullanılır.

Ancak Dr. Ginzburg, bu çalışmanın bu iddialara meydan okuduğunu ve alternatiflerin göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

“Çinko oksit parçacıkları genellikle hibrit güneş kremlerindeki UV filtreleri ile veya çoklu kozmetiklerin katmanlanması yoluyla birleştirilir.” diye açıkladı.

“Bu nedenle, gelecekteki kozmetik formülasyonların tasarımında, tüm formülasyonun çinko oksit kaynaklı fotodegradasyon potansiyelinin veya cilt üzerinde ürünlerin birleştirilmesinde dikkate alınması kritik öneme sahiptir.”

“UVA koruması kaybı, onaylanan filtreler listesinin oldukça küçük olduğu ABD güneş kremleri için çokça problemlidir.”

Profesör Blackburn, “Bu çalışma yeni güneş kremi içeriklerinin geliştirilmesi için bir harekete geçme çağrısıdır.” diyor.

“Alternatif olarak, doğadan etkili UV filtreleri olan bazı mükemmel potansiyel adaylar var, ancak mevcut mevzuata göre ruhsat onayı alma süreci son derece pahalı ve uzun yıllar alıyor.”

“Bu durum, mevcut bileşenlere daha etkili, daha güvenli ve sürdürülebilir alternatifler sağlayabilecek inovasyonun önündeki bir engel olduğunu kanıtlıyor.”

Kaynak: indiaeducationdiary.in

845 Kez Okundu

Sultan Kapdan

Marmara Üniversite %30 İngilizce Kimya Bölümü lisansımın 3.senesindeyim. Kimya’yı şimdi ve ilerisi için kendime içsel bir odak noktası haline getirdim. Bu yüzden, genel olarak bilimsel ve özellikle kimya alanındaki gelişmeleri daha yakından takip edebilmek ve bu gelişmeleri insanlara ulaştırabilmek adına, gönüllü çeviri ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!