Mantarlar Lityum Pillerin Geri Dönüşümünü Sağlıyor

mantarlar lityum pillerin geri donusumunu sagliyor

Mikropların ürettiği organik asitler değerli metallerin pillerden sızdırmak için kullanılıyor.

Elektronik aletler ve elektrikli taşıtların artmasına paralel olarak tekrar şarj edilebilen Lityum bataryalara olan talep de artış gösterdi. Bu talep artışı üreticileri,bataryalarda kullanılan değerli metallerin atılması ve tekrar satın alınması yerine geri dönüşümünü sağlamaya teşvik etti.

Ama kullanılan Standard dönüştürme yöntemleri olan eritme ve asit içine özütleme işlemleri çok fazla dezavantaja sahip örneğin  metali eritmek için yüksek sıcaklık ve enerji geçişi sağlamak gerekiyor bu ise üreticilere pahalıya patlıyor diğer yandan iki yöntemin de gerçekleştirilme sürecinde bir sürü atık ortaya çıkıyor.

Bu sorunlar South Florida üniversitesinden  Jeffrey A. Cunningham lityum pilleri çevre dostu ve kolay bir geri dönüşüm yöntemi ortaya çıkarmaya itti. Amerikan Kimya Cemiyeti Pazar günü Philadeplhia da gerçekleştirdiği toplantıda  Jeffrey A. Cunningham mantarların gelecekte yapılacak lityum pillerin dönüşümünde çok önemli rol oynayacağını ifade etti.

Bu fikir  Toz haline getirilmiş pillerin üzerine yerleştirilen mantarların gelişiminin yönetiminden ibaret.Bu mikropların gelişiminde ortaya çıkan organik asitler  toz halındeki yapıdan değerli metalleri özütlüyor. Özütleme işleminden sonra ise oluşan asitli karışım sistemden kolayca uzaklaştırılabiliyor.

Mineralleri özütlemede kullanılan diğer asitler, sitrik ve oksalik asite göre çok daha keskin. Bu sistemde ise oksalik ve sitrik asit tercih ediliyor. Tercih edilen bu asitler pillerdeki Lityumun %85 ini, Kobaltın yarısını özütleyebiliyor.Cunningham’ın çalışmasının verilerini toplantının Çevre Kimyasına Bölümünün sponsor olduğu  oturumda açıkladı.

Şimdilerde ise ekip Mantarların ürettiği asitlerin verimini ve çeşitlerini arttırmak için kolları sıvadı. Mantarların yaşamsal faaliyetlerini metallerin varlığında nasıl devam ettirilebileceğini ve en uygun yaşama koşullarının en ekonomik nasıl sağlanabileceği konusunda araştırmalara başladı.

Wen Zhang tarafından düzenlenen sempozyumda Lityum pillerinden özütlemenin nasıl çevre dostu bir dönüşüm haline getirilebileceğini bu çalışma ile birlikte gösterilmiş oldu.

New Jersey Teknoloji Enstitüsünde Çevre ve İnşaat mühendisi alanlarında profesör olan Zhang bu çalışmanın dikkate değer olduğunu ifade etti. İfadelerinde doğada kendiliğinden gerçekleşen atık dönüştürme yöntemlerinin asitler ve enzimlerin önemli rol oynadığını bu çalışma ise bu doğal yöntemlerin benzeri olduğunu belirtti. Mantarların kullanıldığı bu yöntemin çevreye zarar vermekten kaçındığı ama sürecin çok yavaş olduğunu ekledi.

Kaynak : scientificamerican.com

Haberi Çeviren : Pembe Özçakmak

Üniversite : Hacettepe Üniversitesi (Lisans Öğrencisi)

Bölüm : Kimya Mühendisliği

Mail : p.ozcakmak@gmail.com

Not : Haberlerin dergi yönetimi ile çevirene haber verilmeksizin yayınlanması, kopyalanması, kendi web sitenize eklenmesi kesinlikle yasaktır.  Bir yerde yayınlamayı düşünenler iletisim@inovatifkimyadergisi.com adresine ve de haberi çeviren arkadaşımıza mail atarak durumu belirtmeleri gerekmektedir.

914 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!