Manyetik Alanla Kuruyan Yapıştırıcı

Manyetik Alanla Kuruyan YapıştırıcıSingapur’da geliştirilen yeni yapıştırıcı kısa bir sürede epoksi yapıştırıcıların yerini alabilir.

Manyetik Kürlenme

Normal tutkal veya yapıştırıcılar epoksi ve ilgili diğer maddeleri içerir. Bu yapıştırıcılar plastiklerde, seramiklerde ve mobilya alanlarında kullanılır. Bunların bağlanması ve sertleşmesi için hava, ısı veya ışık gereklidir. Kürlenmeleri için 25-80 C arasında sıcaklık gerektirirler. Epoksi yapıştırıcılar nispeten pahalı ve daha fazla enerji tüketir. Şu anda Singapur Nanyang Üniversitesi’nden araştırmacılar sadece manyetik alan gerektiren ve  “Manyetik Kürlenme” diye adlandırdıkları bir yapıştırma metodu geliştirdi.

Yeni gelişme birçok avantaj ve potansiyel uygulamalara sahiptir.

Prof. Terry Steele “Bizim çalışmamızın ince noktası, yapıştırıcıların uygulandığı yüzeylerin aşırı ısınmasını önlerken, manyetik alan içerisinde dakikalar içerisinde kurumasını sağlayan bir yöntemdir. Esnek elektronik parçalar ve biyo-bozunur plastikler gibi birleştirmek istediğimiz ısıya son derece hassas yüzeyler için bu durum çok önemlidir” şeklinde ifade ediyor.

Manyetik Alanla Kuruyan Yapıştırıcı

Resim : Manyeto-Kürlenme Mekanizması

Beş dakikalık Sanat !

Yeni yapıştırıcı elektromanyetik enerji uygulandığı zaman otomatik olarak bağlanan ve ısınan özel manyetik nanopartiküller içeriyor. Bu da sadece beş dakikada kürlenmeyi tamamlar.

Çalışmanın yazarı Dr. Richa Chaudhary “ Bizim yeni geliştirdiğimiz manyetik kürlenmeli yapıştırıcının kuruması saatler yerine birkaç dakika sürmektedir. Spor, sağlık, otomotiv ve havacılık endüstrileri gibi yüksek mukavemet gereken uygulamalarda oldukça faydalı olabilir. Bu teknoloji, normal ısı kürlenmesi için gereken alanı ve enerjiyi gözle görülür şekilde azaltacağı için maliyet tasarrufu da sağlayabilir” dedi.

Yaklaşım aynı zamanda sıradan endüstriyel bir fırından 120 kat daha az enerji tüketmektedir. Ayrıca diğer sistemlerle modifiye edilebilir.

Prof. Raju V. Ramanujan  “Kürlenmenin hızı ve sıcaklığı ayarlanabilir, böylece müşteriler üretim metotlarını geliştirebilir veya tekrar tasarlayabilir. Örneğin sıradan bir montaj hattında yapıştırıcıyı uygulamak ve onu parti parti  kürlendirmek yerine, yeni işlemle tüm parçalara önceden yapıştırıcı uygulamak ve ardından konveyör zinciri boyunca hareket ettikçe kürlemek daha mantıklı olmaktadır. Fırınlar olmadan, daha az iş kaybı ve daha verimli üretim olacaktır” şeklinde  açıkladı.

Kaynak: interestingengineering.com

1.091 Kez Okundu

Murat Yılmaz

1992 yılında Amasya’da doğdu. 2016 yılında Atatürk Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Samsung tarafından Kore Gazisi Torunları bursu ile 2012 yılında Güney Afrika’da İngilizce eğitimi aldı. 2014 yılında İtalya’da University of L’Aquila’da Erasmus programı ile eğitim aldı. Şu anda boya sektöründe özel bir firmada Arge Mühendisi olarak çalışmaktadır. İlgi alanları kimyasal proseslerin simülasyonu, nanoteknoloji, malzeme, boya ve kaplama teknolojileridir. Uluslarası gelişmeleri takip etmek ve bunları ülkemize aktarmak için 2020 yılında İnovatif Kimya Dergisi’nin gönüllü bir üyesi olmuştur.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!