Yeni Flor İzotopu Gözlemlendi

Yeni Flor İzotopu Gözlemlendi

Flor, periyodik tabloda kimyasal olarak en reaktif elementtir. Florun sadece bir izotopu doğal olarak oluşur. Araştırmacılar, proton damlama hattından dört nötron çıkarılmış yeni bir izotop keşfettiler.

St. Louis’deki Washington Üniversitesi araştırmacıları florun yeni formu olan 13F izotopu ile ilgili ilk gözlemlerini Physical Review Letters dergisine anlattı.

Keşiflerini Michigan Eyalet Üniversitesi’ndeki (MSU), Ulusal Süperiletken Siklotron Laboratuvarı’nda yapılan bir deneyin parçası olarak yaptılar.

Flor periyodik tablodaki kimyasal olarak en reaktif elementtir. Florun sadece bir izotopu doğal olarak oluşur, oda kararlı izotop 19F’dur. Yeni izotop 13F, proton damlama hattından çıkarılan dört nötron olmak üzere, bu sınır atom çekirdeklerinin bir protonun emisyonuyla bozunduğu bölgeyi sınırlandırır.

Arts&Sciences’da, kimya araştırma profesörü Robert J. Charity ve fizik ve kimya profesörü Lee G. Sobotka, MSU, Batı Michigan Üniversitesi ve Connecticut Üniversitesi’nden bir ekiple, bu keşfi yapmak için birlikte çalıştı.

Charity, “Büyük nötron ya da proton fazlalığı olan egzotik çekirdek çalışmaları, ömürleri çok kısa olsa da elementlerin sentezini anlama konusunda oldukça ilgi çekicidir.” şeklinde açıkladı. “Bu izotopların çoğu egzotik özelliklere sahiptir.”

13F izotopu Charity ve Sobotka’nın birlikle keşfettikleri 50. İzotoptur.

Charity, “Bütün yeni izotoplar proton açısından zengin ve proton emisyonunda kararsız.” şeklinde açıkladı, “Bu izotoplardaki en yüksek enerjili protonlar Coulomb bariyerini geçerek kaçabilir.”

Charity, deneyin ilk amacının daha önce Physical Review Letters’a bildirilen teknik bir başarı olan “tüy kadar hafif oksijen” olarak adlandırılan, yeni bir oksijen izotopu keşfetmek olduğunu açıkladı. Bu keşif yapıldıktan sonra araştırmacılar verilerini büyük dikkatle tekrar inceledi ve 13F’ün kanıtlarını bulduklarını açıkladılar.

Florun yeni izotopu, 13O ışınının yük değiştirme tepkimesi ile oluştu. (13O’daki bir nötron çıkarılıp bir proton ile yer değiştirmesiyle.)

Charity, “Geçmişte bu tip yük değiştirme tepkimeleri, proton açısından zengin izotopların oluşumunda kullanılmıyordu.” şeklinde açıkladı. “Ancak, biz bu tepkime mekanizmasını kullanarak yeni bir izotop arama planına çoktan başladık.”

Kaynak: sciencedaily.com

895 Kez Okundu

Gökçem Gülbey

1997 yılında Bursa’da doğdum. Ege Üniversitesi Kimya Bölümü 4. Sınıf öğrencisiyim. İnovatif Kimya Dergisine, okuduğum ve bana heyecan veren güncel kimya haberlerine yabancı dil engeline takılmadan herkesin ulaşabilmesi için katıldım. Kimyanın yaşamımızın temelini oluşturduğu için kendine hayran bırakan bir alan olduğunu düşünüyorum. İlgi alanlarım: Yeşil Kimya, Organik Kimya ve Elektrokimya.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!