Mısır Gevreği Üretiminin Yenmeyen Yan Ürünleri Biyolojik Olarak Parçalanabilen, Suya Dayanıklı Ambalajlara Dönüştü

Mısır Gevreği Üretiminin Yenmeyen Yan Ürünleri Biyolojik Olarak Parçalanabilen Suya Dayanıklı Ambalajlara Dönüştü

Almanya’daki araştırmacılar patlamış mısırdan yapılan alternatif bir ambalaj malzemesi geliştirdi.

Plastik kirliliği küresel bir sorundur ve her yıl yaklaşık sekiz milyon plastik kirliliği dünya okyanuslarına eklenmektedir.

Ambalaj endüstrisi, satılan tüm plastiklerin %40’ına yakınını satın alarak plastik ürünlerin en büyük alıcısıdır.

Plastik kirliliğiyle mücadele etmek için modern ambalajın nakliye, depolama ve sunum gereksinimlerini karşılamaktan çok daha fazlasını yapması gerekir. Almanya’daki Göttingen Üniversitesi’nden araştırmacılara göre ambalajlar aynı zamanda da sürdürülebilir olmalı.

Bu da yenilenebilir kaynaklardan çevre dostu malzemeler yapmak anlamına gelir. Araştırmacılar, plastik ambalaj malzemelerinin ömrünün sonunda geri dönüşümü kolay olurken, yeniden kullanıma olanak sağlayacak kadar sağlam olması gerektiğini düşünüyor.

Göttingen Orman Bilimleri ve Orman Ekolojisi Fakültesi’nin Chemie und Verfahrenstechnik von Verbundwerksto (Kompozit Malzemelerin Kimyası ve Proses Mühendisliği) bölümü araştırma grubu dikkatini patlamış mısıra çevirdi.

Üniversite, patlamış mısırın hatta daha özel olarak mısır gevreği üretiminin yan ürünlerinin polistiren veya plastiklere çevre dostu alternatifler oluşturma potansiyeline sahip olduğunu düşündü.

Bilim adamları, ‘granüle edilmiş’ patlamış mısırdan üretilen üç boyutlu kalıplanmış formlar geliştirmeyi başardı. Granül malzemeler yenilenebilir biyolojik kaynaklardan gelir ayrıca çevre dostu ve sürdürülebilirdir. Üniversite, “Bu nedenle daha önce kullanılan polistiren ürünlere mükemmel bir alternatif” diyerek, yeni patlamış mısır ürünlerinin de su itici özelliklere sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Araştırma Grubu Başkanı Profesör Alireza Kharazipour, plastik endüstrisinde geliştirilen teknolojiye dayanan yeni sürecin çok çeşitli kalıplanmış parçaların üretilmesini sağladığını söyledi.

“Bu uygulama, ambalajlama düşünüldüğünde özellikle önemlidir çünkü ürünlerin güvenli bir şekilde taşınmasını sağlar bu da atıkları en aza indirir. Tüm bunlar  biyolojik olarak parçalanabilen bir malzeme kullanılarak başarıldı.”

Nordgetreide Genel Müdürü Stefan Schult, “Her gün dünyamızı, eko sistemimize binlerce yıl yük olacak miktarda plastik atıkla kirletiyoruz” dedi.

“Mısırdan elde edilen ambalajımız, petrolden elde edilen polistirene büyük ve sürdürülebilir bir alternatiftir.  Bitki bazlı ambalaj, mısır gevreği üretiminin yenmeyen yan ürünlerinden yapılır ve kullanımdan sonra herhangi bir kalıntı bırakmadan oluşturulabilir.”dedi

Kaynak : foodnavigator.com

702 Kez Okundu

Figen Ergene

1995 İstanbul doğumluyum.2018’de Kocaeli Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden mezun oldum.Marmara Üniversitesi Polimer Bilimi ve Kimyası bölümünde yüksek lisans yapıyorum. Kimya hayatımızın büyük bir bölümünü kapsıyor ve her gün yeni gelişmeler olmakta. Bu yeni gelişmeleri takip etmek ve iletmek için haber çeviri ekibine katıldım.Polimer kimyası,biyoteknoloji,organik kimya,ilaç endüstrisi ilgi duyduğum alanlardandır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!