Moirés Adı Verilen Karbon Nanotüp Modelleri

Moirés Adı Verilen Karbon Nanotüp Modelleri

Malzeme davranışları, malzemenin bileşimi ile birlikte moleküler partiküllerinin düzenlenmesi de dahil olmak üzere birçok parametreye bağlıdır. Araştırmacılar ilk kez karbon nanotüpler ile hareli desenler oluşturmanın bir yolunu buldular. Bu tür yapılar, özellikle süper iletken malzemeler alanındaki araştırmalarda yararlı olabilir.

Tokyo Üniversitesi Kimya Bölümü’nden Profesör Hiroyuki Isobe ve ekibi, başta karbon olmak üzere nanoskopik malzeme yapıları oluşturuyor. Amaçları, karbon nanoyapıları oluşturmanın yeni yollarını keşfetmek ve onlar için yararlı uygulamalar bulmaktır. Laboratuvarlarındaki en son buluş, nanomalzemeler alanında çok dikkat çeken özel bir atom düzenine sahip bir karbon nanotüp formudur.

Isobe, “Kendiliğinden karmaşık yapılara dönüşen ve farklı atom kalınlığında olan karbon nanotüpleri başarıyla yarattık. Bu nanotüpler, altıgen olarak düzenlenmiş karbon atomlarının haddelenmiş tabakalarından yapılmıştır. Ortaya çıkan karmaşık tüp yapısı, çift katmanlı bir duvara sahiptir. Bu katmanların altıgen desenleri, iki katmanın birlikte bir hareli desen olarak bilinen şeyi yaratacağı şekilde dengelenir ve bu, malzeme araştırmacıları için önemlidir” dedi.

Günlük yaşamınızda hareli desenler görebilirsiniz. Yinelenen desenler birbiri üzerine bindirildiğinde, ortaya yeni bir desen çıkar. Daha sonra katmanlardan birini hareket ettirirseniz veya katmanlara göre hareket ederseniz, ortaya çıkan desen biraz değişecektir.  Buna bir örgü ekrandan, bir tel örgülü kapıya bakmayı veya iki eleği bir arada tutmayı örnek verebiliriz. Takımın hareli desenleri, bir karbon atomunun altıgen örgüsü, benzer bir altıgen örgüye göre hafifçe döndürüldüğünde yapılır.

Bu desenler sadece gösteriş amaçlı değildir, aynı zamanda malzemelere işlevsel özellikler kazandırabilirler.  Burada yaratılan özelliklerden bilhassa yararlanabilecek iki alan moleküler düzeyde kendiliğinden birleşme özelliği yönünden sentetik kimya ve çalışmak için çok daha az güç gerektiren ve mevcut cihazlardan çok daha fazla yetenekli olan elektrikli cihazlarda nesiller arası bir sıçramaya yol açabilen süper iletken malzemelerdir.

Kaynak: sciencedaily.com

624 Kez Okundu

Cemre Şahin

1997 İstanbul doğumluyum. Lisans derecemi İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünde tamamladım. Araştırma yapmayı ve yeni şeyler öğrenmeyi seven biriyim. Araştırmalarımı başka insanlarla da paylaşabilmek için İnovatif Kimya Dergisi’nin bir parçası oldum. Malzeme bilimi alanındaki gelişmeleri sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyacağım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!