Molekül Özellikleri Işıkla Değişir

Molekül Özellikleri Işıkla Değişir

Fotoğraf: Tobias Thomanek, Enrique Mendez Vega ve Wolfram Sander (soldan sağa). Iris Trosien fotoğrafta gösterilmemiştir, ancak çalışmaya önemli ölçüde katkıda bulunmuştur. Kaynak: RUB, Marquard.

Bilgisayar mühendisliği alanında özellikle veri depolamada, manyetik olarak değiştirilebilen malzemeler önemli rol oynamaktadır. Ruhr-Universität Bochum’da (RUB) bir ekip, 3-metoksi-9-fluoriliden şeklinde isimlendirilen yeni bir molekül geliştirip üretti. Bu molekülü özel kılan manyetik özelliklerinin farklı renkteki ışıklarda kontrol edilebilir olmasıdır. Bu durum, bilgisayar endüstrisi için faydalı olabilir.

Profesör Wolfram Sander ile çalışan araştırmacılar, 14 Ağustos 2019 tarihinde Angewandte Chemie dergisinde bulgularını yayınladılar.

Manyetizma bilgisayar mühendisliği için vazgeçilmezdir. Örneğin, manyetizma bilgisayardan sabit diskler gibi manyetik depolama ortamlarına bilgi akışını kontrol eder. Ayrıca, manyetik depolama aygıtları, sabit disk üzerindeki mıknatıslanma modellerini tanımlayan (yani okuyan) veya değiştiren (yani yazan) mıknatıslar şeklinde okuma / yazma kafaları kullanır.

Metoksi grubu manyetik özellikleri kontrol eder

Wolfram Sander ve ekibi tarafından geliştirilen organik molekül 3-metoksi-9-floreniliden, bir metoksi grubu ile bir flüor iskelesine dayanmaktadır.

Araştırmacılar, molekülün manyetik özelliklerinin, üzerine denk gelen ışık türüne bağlı olarak konformasyonunu değiştiren metoksi grubunun oryantasyonu tarafından belirlendiğini tespit etmişlerdir.

Mavi ışık, metoksi grubunu diamagnetik ve daha az reaktif halini oluşturan “yukarı” yapıya getirir. Yeşil ışık ise metoksi grubunu molekülden aşağı döndürür ve bu da paramanyetik üçlü durumuna yol açar.

3-metoksi-9-floreniliden’in özellikleri nedeniyle, araştırmaya büyük ilgi duyuluyor. Sander, “Bu atom grubunu kullanarak, reaksiyonların dönüşe bağlılığını inceleyebiliriz. Ayrıca, değiştirilebilir manyetik malzemelerin ve kimyasal sensörlerin geliştirilmesinde de rol oynayabilir” dedi.

Alışılagelmiş ferromanyetik malzemelerle karşılaştırıldığında, 3-metoksi-9-floreniliden önemli avantajlar sunar: manyetizma görünür ışıkla açılıp kapatılabilir. Dahası, organik mıknatıslar alışılagelmiş mıknatıslar gibi kırılgan değildir, fakat esnektir ve plastik gibi işlenebilir.

Ancak, molekülün bir dezavantajı vardır: sadece çok düşük sıcaklıklarda kararlıdır. Wolfram Sander, “Bu yüzden ortam koşullarında kullanılabilecek manyetik olarak değiştirilebilir malzemeler araştırıyoruz.” diyor.

Kaynak: phys.org

475 Kez Okundu

Dilara Küçükay

İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümü 3.sınıf öğrencisiyim. Çeşitli internet sitelerinde bilimsel konularda makaleler yazdım ve çeviriler yaptım. Hem bilimsel gelişmelerden haberdar olmak ve insanları haberdar etmek hem de İngilizcemi geliştirmek için İnovatif Kimya Dergisi'nde ilgi alanlarım üzerinde çeviriler yapmaktayım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!