Yeşil Çay, Antibiyotik Direncine Karşı Bir Rakip Olabilir

Yeşil Çay Antibiyotik Direncine Karşı Bir Rakip Olabilir

Görsel: Gram boyama yapılmış P. aeruginosa bakterisi (pembe-kırmızı çubuk şeklinde görülenler) Kaynak: Vikipedi

Surrey Üniversitesi araştırmacıları, çoğunlukla yeşil çayda bulunan doğal bir antioksidanın antibiyotiğe direnç gösteren bakterilerin yok edilmesine yardımcı olabileceğini keşfetmişlerdir.

Journal of Medical Microbiology’de yayımlanan çalışma, epigallokateşin gallatın (EGCG) öncelikle Pseudomonas aeruginosa gibi gram negatif bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan bir antibiyotik olan aztreonamın aktivitesini yeniden düzenleyebileceğini açıklamaktadır.

P. aeruginosa bakterisi, ciddi solunum yolu enfeksiyonları ve kan dolaşımı enfeksiyonları yaratmaktadır. Son yıllarda ise birçok çeşit güçlü antibiyotiğe karşı da direnç göstermektedir. Son çare olarak bu bakteri ile savaşabilmek adına farklı antibiyotikler karıştırılarak uygulanmaktadır. Yine de bakterinin, bu karışıma dahi direnç göstermeye başlaması ile birlikte enfeksiyonlar giderek tedavi edilmez bir hâl almaktadırlar.

Araştırmacılar EGCG’nin ve aztreonamın sinerjisini değerlendirmek ve P. aeruginosa bakterisi ile birlikte etkileşimlerini nasıl gerçekleştirdiklerini analiz etmek adına ayrı ayrı ve birlikte olarak çeşitli in vitro testler yapmışlardır. Takım, EGCG ve aztreonam karışımının, bakteriyi yenmek adına ciddi bir etkisi olduğunu keşfetmişlerdir.

Ayrıca bu aktivite, Galleria mellonella (petek güvesi larvaları) kullanılarak in vivo olarak da doğrulanmıştır. Karışım kullanılarak tedavi edilen örneklerde gözlemlenen hayatta kalma oranları, sadece EGCG veya aztreonam ile tedavi edilenlerden ciddi oranda yüksek sonuçlanmıştır. Bunun yanı sıra, insan derisi hücrelerinde ve Galleria mellonella larvalarında toksisitenin yok denecek kadar az olduğu gözlemlenmiştir.

Araştırmacılar, EGCG’nin bakterideki geçirgenliği artırarak aztreonam alınımı artırabildiğine inanmaktadırlar. Bir diğer potansiyel mekanizm ise EGCG’nin antibiyotik duyarlılığına bağlı biyokimyasal bir yol ile etkileşimidir.

Surrey Üniversitesi, Veterinerlik Fakültesi kıdemli araştırmacılarından Dr. Jonathan Betts “Antimikrobiyal direnç (AMR) evrensel halk sağlığı için ciddi bir tehdittir. Etkili antibiyotikler olmadan, tıbbi tedavilerin başarısı tehlikeye girmektedir. Acilen AMR’ye karşı savaşabilecek yeni antibiyotikler geliştirmeye ihtiyacımız vardır. EGCG gibi doğal ürünlerin bilinen antibiyotikler ile bir arada kullanımı, belki de bu antibiyotiklerin etkilerini ve klinik olarak kullanım ömürlerini artırmanın bir yolu olabilir,” demiştir.

Surrey Üniversitesi, Veterinerlik Fakültesi, Patoloji ve Enfeksiyon Hatalıkları Bölüm Başkanı Prof. Roberto La Ragione “Dünya Sağlık Örgütü antibiyotiğe dirençli Pseudomonas aeruginosa‘yı insan sağlığına kritik bir tehdit olarak listelemiştir. Kullanılmakta olan bir antibiyotiğin doğal bir ürün ile kombinasyonu sonucunda bu tür sağlık sorunlarına karşı başarılı bir savaş göstermiş bulunmaktayız. Bu tür alternatiflerin antibiyotikler için daha da geliştirilmesi ile birlikte gelecekte klinik çalışmalarda kullanılması mümkündür,” demiştir.

Makaleyi görüntülemek için “Birçok İlaca Dirençli Olan Pseudomonas aeruginosa’a Karşı Polifenol Epigallokateşin Gallatın (EGCG) Kullanımı ile Aztreonam Antibiyotiğinin Aktivitesinin Düzenlenmesi” buraya tıklayın.

Kaynak: phys.org

801 Kez Okundu

Tolgahan Özer

14 Şubat 1997 tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğdu. 2015 yılında ortaöğretimini tamamladı ve aynı yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde İngilizce eğitim görmeye hak kazandı. 2016 – 2017 yılları arasında Tema Vakfı'nda çeşitli faaliyetlerde bulundu ve Çanakkale bölgesinde yaklaşık 4000 fidanı ve binlerce meşe palamudunu toprak ile buluşturmaya ön ayak oldu. Sürmekte olan lisans eğitimi içerisinde ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi, Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü tercih etti. 2018 yılının eğitim döneminde üniversitede bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Tıbbi Genetik Laboratuvarında kısmi zamanlı olarak çalışmaya başladı. Moleküler sitogenetik, kanser araştırma ve gıda bilimi ve teknolojileri araştırma laboratuvarlarının yanı sıra analitik kimya laboratuvarında da staj gördü. Kimyaya olan ilgisini ve bilgisini artırmak, yabancı dilini daha kaliteli bir seviyeye taşımak adına, Ocak 2019’da, gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldı.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!