mRNA Aşıları Nasıl Çalışır?

mRNA Aşıları Nasıl Çalışır

Çoğu aşı, bulaşıcı bir patojeni veya onun  bir parçasını içerir, ancak mRNA aşıları, hücrelerimize viral veya bakteriyel proteinleri kendileri yapmaları için genetik talimatlar verir. Bağışıklık sistemimiz bunlara tepki verir ve bağışıklık oluşturur.

Mesajcı RNA (mRNA), tüm hücrelerimizde doğal olarak bulunan tek sarmallı bir moleküldür. Hücre çekirdeğinde bulunan genlerimizden hücrelerimizin ana gövdesi olan sitoplazmaya protein yapmak için gerekli talimatları taşır.Sitoplazmadaki enzimler daha sonra mRNA’da depolanan bilgileri çevirir ve proteinler oluşturur

Bir mRNA aşısı, hücrelerimize bakteriyel veya viral bir protein yapma talimatlarını verir. Bağışıklık sistemimiz daha sonra bu proteinlere yanıt verir ve patojenle gelecekteki enfeksiyonlara tepki vermek için parça geliştirir.

mRNA aşı teknolojisi yeni değildir, ancak yakın zamana kadar insanlarda kullanım için onay almış hiçbir mRNA aşısı yoktu.

mRNA Aşılarının Farkı Nedir?

Bazı aşılar, vücudumuza patojene karşı nasıl bağışıklık kazanacağını öğretmek için virüs veya bakterinin tamamı  kullanır. Bunları  patojenler etkisiz hale getirilir veya zayıflatılır.

Diğer aşılar, virüs veya bakterilerin  parçalarını kullanır. Rekombinant aşı teknolojisi, belirli bir viral veya bakteriyel proteinin birçok kopyasını veya bazen proteinin küçük bir bölümünü yapmak için maya veya bakteri hücrelerini kullanır.

mRNA aşıları bu adımı atlar. Hücrelere veya patojenlere ihtiyaç duyulmadan kimyasal olarak sentezlenirler, bu da üretim sürecini kolaylaştırır. mRNA aşıları, kendi hücrelerimizin patojenin proteinlerini veya protein parçalarını kendilerinin yapmasına izin veren bilgileri taşır.

Daha da önemlisi, mRNA aşıları yalnızca bir patojenin küçük bir parçasını yapmak için gerekli bilgileri taşır. Bu bilgilerden hücrelerimizin tüm patojeni yapması mümkün değildir

Pfizer / BioNTech ve Moderna’nın geliştirdiği mRNA COVID-19 aşıları COVID-19’a neden olamaz. Hücrelerimizin SARS-CoV-2 virüsünü yapması için tüm bilgileri taşımazlar ve bu nedenle enfeksiyona neden olamazlar.

mRNA aşıları kavramı basit görünse de,teknolojileri oldukça karmaşıktır

Kaynak: medicalnewstoday.com

569 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!