Neden Bazı Kanser İlaçları Etki Göstermez?

Neden Bazı Kanser İlaçları Etki Göstermez

Yapılan çalışmada, araştırmacılar kanser “hastalarından türetilen ksenograftlarda (PDX)” fare virüslerinin yoğun bir varlığının olduğunu bildirdiler. PDX modellemesi, insan tümör dokularının immün eksikliği olan farelere implante edilmesiyle yapılan ve genellikle kanser ilaçlarının test edilmesine ya da geliştirilmesine yardımcı olmak için kullanılan bir yöntemdir.

Biyomedikal Bilişim Fakültesinde kıdemli profesör olan W. Jim Zheng, “Keşfettiğimiz şey, bir fareye bir insan tümörünü koyduğunuzda, bu tümörün kanser hastasındaki tümörle aynı olmadığıdır. Test ettiğimiz tümörlerin çoğu fare virüsleri tarafından işgal altında.” Araştırmacılar çalışmada; veriye dayalı bir yaklaşım kullanarak, PDX örneklerini sıralayarak oluşturulan 184 veri setini analiz etmiş ve 184 örnekten 170’inde fare virüslerinin varlığı gözlemlenmiştir.

Enfeksiyon tümörlerin önemli değişiklikleri ile ilişkilidir ve Zheng, bunun insanlar için geliştirilen bir ilaç testi modeli olan PDX’i etkileyebileceğini söylüyor.

“Bilim insanları PDX modelini kullanarak bir tümör hücresini öldürmenin bir yolunu ararken, faredeki tümörün; insan kanser hastaları ile aynı olduğunu varsayıyorlar, ancak aynı değiller. Bir kanser ilacının yaratacağı sonuçları düşündüğünüzde size oldukça umut verici görünüyor. Geliştirilen ilaç tümörü yok edebilir ama gerçekte ilaç; farenin virüslü tümörü yok ettiği için insan denemelerinde işe yaramaz. “dedi Zheng.

Bulgularının, araştırmacıların tümör hücrelerini öldürmenin bir yolunu bulma yaklaşımını değiştireceğini umuyor.

“Hepimiz kanser için bir çare bulmayı ortak hedef edindik. PDX modelleriyle yapılan ilgili çalışmaların, toplam yıllık mali yıl bütçesi 116 milyon doları aşan, NIH tarafından finanse edilen 210 proje bulunmakta. Yürütülen çalışmaların kalite kontrolünü sıkılaştırmalı ve gelecekteki hastaların tedavisinde kullanılacak tedavilerin etkili olması için ödün verilmeyen modelleri etkili bir biçimde kullanmalıyız. “diyor Zheng.

Yapılan bu çalışma, Teksas Terapötik Enstitüsü, McGovern Tıp Fakültesi Moleküler Tıp Enstitüsü (IMM) ve Biyomedikal İnformatik Fakültesi Kanser Araştırmaları için Veri Bilimi ve Bilişim Merkezi arasındaki bir işbirliğidir.

Çalışmanın kıdemli yazarı PhD Zhiqiang An ve McGovern Tıp Fakültesi Kimya alanında Seçkin Üniversite Başkanı Profesör Robert A. Welch, “Ekip olarak, McGovern Tıp Fakültesi’nin viroloji araştırması ve Biyomedikal Bilişim Okulu’nun veri analizi uzmanlığının güçlü yönlerini birleştirdik ve bu projenin başarısına yol açtık” dedi .

Çalışma, Teksas Kanser Önleme ve Araştırma Enstitüsü tarafından RP170668, RP150551 ve RP190561 hibeleriyle kısmen; Ulusal Sağlık Enstitüsünün 1UL1TR003167 ve R01AG066749 hibeleriyle ve Welch Vakfı AU-0042-20030616 hibesiyle desteklenmektedir.

Kaynak: sciencedaily.com

586 Kez Okundu

Nurevşan Gündoğdu

22 Ağustos 1998 Kütahya Emet doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimlerimi Niğde'de bitirdim. 2016 yılında Marmara Üniversitesi Biyoloji bölümüne başladım ve şuan son sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda ISWA Young Professionals Group ve ÜNİHAK üyesiyim. 2019 Şubat ayında bilimdeki gelişmeleri siz kıymetli okuyucularımızla paylaşmak için İnovatif Kimya ailesine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!