Nikotin İçeren Elektronik Sigaralar Arteriyel Sertlik, Nabız ve Kan Basıncını Arttırıyor
Son araştırma çalışması gösterdi ki nikotin içeren elektronik sigaraların vücuda ciddi etkileri var. Bu etkiler arteriyel sertliğin, nabzın ve kan basıncının artması gibi durumları içermekte.
Ünlü Karolinska Enstitüsü’nden (Stockholm) , Dr. Magnus Lundback (MD, Ph.D) bu konuda fikrini belirtti. Çalışmanın lideri Lundback son yıllarda elektronik sigara kullanan kişi sayısında ciddi artoşlar olduğunu bu açıklamalarını Uluslararası Avrupa Solunum Kongresi’nde yaptı.
Genelde insanlar elektronik sigaranın neredeyse zararsız olduğu görüşünde. İlginçtir ki, bu elektronik sigaralar zararı azalttıkları ve tütün içmeyi önledikleri vaatleriyle pazarlanıyor. Fakat, elektronik sigaraların güvenliği halen tartışma konusudur ve bazı örnekler sağlığa olumsuz etkilerini göstermektedir.
NCBI’ya göre; tütün içmek sistolik ya da diyastolik tansiyonu ve kalp hızını değiştirmekte. Kan damarlarının elastikliğini ve arteriyel sertliği etkilemekte. Bu değişimlerin sebebi nikotin olarak görülüyor. Şimdi e-sigaralar yanıcı sigaranın daha sağlıklı bir alternatifi olarak düşünülse de, bu düşünceyle ilgili tartışmalar var.
Çalışmanın lideri Dr. Lundback ve iş arkadaşları 2016 yılındaki bu çalışmada 15 sağlıklı ve genç gönüllü ile çalıştı. Çalışmada yer alan bu gönüllüler aslında nadiren sigara içenlerdi. Ayda 10 sigara içiyorlardı ve çalışmadan daha önce elektronik sigara denememişlerdi.
Gönüllülerin 41% ‘i erkek, 59%’u kadın;yaş ortalaması 26 idi. Çalışmanın bir gününde nikotin içeren elektronik sigara,diğer gününde ise nikotin içermeyen elektronik sigara denediler.
Araştırma ekibi öncelikle bu sigaralar içildikten sonra kalp atış hızını, arteriyel sertliği ve kan basıncını ölçtü. Araştırmacılar bu ölçümleri 2 ve 4 saat sonra tekrar aldılar. İlk 30 dakikalık ölçüm gösterdi ki nikotin içeren elektronik sigara arteriyel sertliği, kalp atış hızını ve kan basıncını arttırıyor. Fakat bu tür etkiler nikotin içermeyen elektronik sigara kullanıcıları arasında gözlemlenmedi.
Dr. Lundback’e göre, arteriyel sertlik konvensiyonel sigaranın kullanımında da görülebilir. Kendisi ayrıca pasif ve aktif sigara içiciliğine kronik maruz kalmanın arteriyel sertliğin kalıcı artmasına neden olduğunu dahi belirtti. Bu şu anlama geliyor ki nikotin içeren elektronik sigaraya kronik olarak maruz kalmak arteriyel sertliği kalıcı olarak arttırıyor.
Şüphesiz bu araştırmanın sonucu elektronik sigara konusunda dikkatli bir tutum sürdürülmesi gerekliliğini ortaya koymuştur. Bu sigaranın kullanıcıları potansiyel tehlikelerinin her daim farkında olmalıdır. Bu farkındalık elektronik sigarayı bırakmak ya da kullanmaya devam etmek konusunda yardımcı olacaktır.
Kaynak : sciencetimes.com