Petrol ve gazda ‘sentetik’ üretim
Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için linyit kömürden sentetik petrol ve gaz üretimi başlıyor. Manisa’da saatte 250 kilo kapasite ile günde 6-7 varil sentetik petrol üretimine yıl sonuna kadar başlanacağını açıklayan Enerji Bakanı Ali Rıza Alaboyun, “Hedefimiz, yıllık 2 milyar doların üzerinde üretim” dedi.
Türkiye, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için düğmeye bastı. Manisa’da saatte 250 kg kapasiteli linyit ve biyokütle (fındık kabuğu, zeytin prinası ve atığı) ile günde 6-7 varil sentetik petrol üretileceğini açıklayan Enerji Bakanı Ali Rıza Alaboyun, bu üretimin yıl sonuna kadar başlayacağını bildirdi. Kütahya’da da sentetik gaz üretimi gerçekleşeceğini söyleyen Bakan Alaboyun, böylelikle hedefin, enerji faturasını yüzde 5 düşürmek, yıllık 2 milyar doların üzerinde de sentetik petrol üretmek olduğunu açıkladı.
Kütahya’da Gaz Manisa’da Petrol
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Yeni Şafak’a, ciddi rezerve sahip olduğumuz linyit kömürleri ile enerjide yüzleri güldürecek projenin detaylarını anlattı. Bakanlığın, Yüksek Planlama Kurulu’ndan (YPK) izin talebinde bulunduğu 6,2 milyar avro tutarındaki ‘Singaz Projesi’ ile Kütahya’nın Tunçbilek linyit tesislerinde sentetik gaz üretimi gerçekleştirileceğini açıklayan Bakan Alaboyun, bu gazın tıpkı doğalgaz gibi ısınmada kullanılabileceğini söyledi.
30 Yılda 28 Milyar Avro
Ardından da Manisa’nın Soma ilçesinde, ‘Trijen’ olarak isimlendirilen sentetik petrol ya da sıvı yakıt üretileceğini belirten Alaboyun, “6,2 milyar avroluk projeyi hayata geçirdiğimizde 30 yılda 28 milyar avro kazancımız olacak. Gazın ulaştırılmasında TÜBİTAK, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ve Türkiye Kömür İşletmeleri müşterek bir proje üzerinde çalışıyorlar. Sentetik petrolün mevcut petrolden hiçbir farkı olmayacak. Her alanda kullanılabilecek” dedi.
Manisa’ya yeni tesis
Enerji Bakanlığı’na bağlı Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü (YEGM) ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM) işbirliğinde “Biyokütle ve Kömür Karışımlarından Sıvı Yakıt Üretimi-TRIJEN” adıyla ar-ge çalışmaları başlatılan projeye göre, Soma’da linyit ve biyokütleden sentetik petrol üretilecek. Bölgede ilk etapta 4 GW termal kapasiteli bir tesis kurulacak. Yıllık 500 milyon dolarlık sentetik petrol üretilmesi planlanıyor. Hedef, enerji ithalatının yüzde beşini karşılamak ve yıllık iki milyar doların üzerinde sentetik petrol üretebilmek.
Kullanımda petrolden farkı yok
Bakan Alaboyun, sentetik petrolün, kullanım açısından mevcut petrolden hiçbir farkı olmayacağına dikkat çekti. Ali Rıza Alaboyun, şöyle devam etti: “Burada katı malzemeyi bir proses sonrası petrole dönüştürüyoruz. Rafine edilmesi sonucu benzin ve motorine dönüşecek. Uzun vadede petrol fiyatlarının arttığını düşünürsek, kömür gibi yakıtlardan hem singaz üretimi, daha sonra da bu singazın sıvı petrole dönüştürülmesi çok makul olacak.”
Günlük 6-7 varil üretim
Bakan Alaboyun, 2015 yılı sonuna kadar Türkiye Kömür İşletmeleri Soma Eli Müessesesi’nin depilot üretime başlayacağını açıkladı. Alaboyun, “Saatte 250 kg kapasiteli linyit ve biyokütle (fındık kabuğu veya zeytin prinası-zeytinyağı atığı karışımı) ile günde 6-7 varil sentetik petrol üreteceğiz” dedi.
Kaynak : yenisafak.com