Pilsiz Giyilebilir Sensörler ile Elektronik Sigaradaki Havaya Karışan Nikotin Ölçümü Mümkün

Pilsiz Giyilebilir Sensörler ile Elektronik Sigaradaki Havaya Karışan Nikotin Ölçümü Mümkün

Bazı araştırmalar, elektronik sigaralarda bağımlılık yapan bir madde olan nikotinin kardiyovasküler ve solunum rahatsızlıkları riskini artırdığını göstermektedir. Ancak olası sağlık etkilerini tam olarak anlayabilmek için gerçek zamanlı bir nikotin izleme cihazına ihtiyaç duyulmaktadır. Böyle bir cihaz sayesinde e-sigara kullanıcılarının ve çevrelerindeki pasif içicilerin maruziyeti ölçülebilir. Araştırmacılar (American Chemical Society) bunu sağlayabilecek pilsiz giyilebilir bir cihaz geliştirdiklerini bildirdiler.

E-sigaralar, kullanıcının soluduğu nikotin, gliserin, propilen glikol ve tatlandırıcı katkı maddeleri karışımını ısıtmak ve aerosol haline getirmek için tasarlanmıştır. Bu karışım vücutta,  hava akışını değiştirdiği, oksidatif stresi artırdığı ve bağışıklığı bozduğu solunum sistemin de dahil olduğu birçok organı olumsuz etkileyebilir. Ayrıca nikotin maruziyeti akciğer kanserine de neden olabilir. Ancak bu maruziyeti gerçek yaşam koşullarında değerlendirmek oldukça zordur. Ortamdaki nikotin düzeyini ölçen mevcut testler laboratuvar ortamlarında büyük numuneler alınarak haftalarca analiz edilmektedir. Alternatif olarak portatif nikotin sensörleri geliştiriliyor olsa da bildirilmiş olan iki çalışmanın uygulanabilmesi için ter ya da güneş ışığı gerekmektedir. Madhu Bhaskaran, Dr. Ataur Rahman ve Philipp Gutruf, nikotini gerçek zamanlı olarak algılayabilen ve verileri kablosuz olarak akıllı telefon gibi elektronik cihazlara gönderebilen hafif, giyilebilir bir sensör tasarlamaya başladı.

Ekip, sensörlerin temelini oluşturması için  bir poliimid substrat üzerine vanadyum dioksiti(VO2) uygulamayı seçti. Nikotinin ince bir VO2 filmine kovalent olarak bağlanabileceğini, böylece filmin iletkenliğini nikotin konsantrasyonuna bağlı bir dereceye kadar değiştirebileceğini gösterdiler. Cihaz iletkenlikteki değişikliği algılar, sinyali yükseltir ve sonra kablosuz olarak akıllı bir telefona iletir. Bu pilsiz sensör cilt üzerinde uygulandığında açık havadaki nikotin düzeyini ölçebilmektedir. Araştırmacılar, bu yaklaşımın çevredeki tehlikeli maddelerin gerçek zamanlı izlenebilmesi için giyilebilir elektroniklerin kullanımını genişlettiğini söylemektedir.

Kaynak: scitechdaily.com

683 Kez Okundu

Elif Nur Doğan

1998 Ankara doğumluyum. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde bir yıl ingilizce hazırlık eğitimi aldım. Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümü mezunuyum. Sayısal ve sözel veri yönetiminde başarılı, global fikirli, sonuç odaklı ve çalışmaya istekli, liderlik ve iyi iletişim becerilerine sahibim. İlgi alanlarım: Kozmetik kimyası, farmasötik kimya, biyokimya ve nanoteknoloji vb. Eylül 2020'de, kimyaya olan ilgimi ve bilgimi artırmak, yabancı dilimi geliştirebilmek için gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!