Plastik sektörü büyüdü

plastik sektoru buyudu

Plastik sektörü ilk yarıda yüzde 1,4 büyüdü.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), plastik sektörünün ilk yarıda yüzde 1,4 büyüdüğünü bildirdi.

PAGEV, 2015 yılı ocak-haziran dönemine ilişkin “Plastik Sektörü Değerlendirme Raporu” yayımladı. Rapora göre, 14 bin firmanın faaliyet gösterdiği ve yaklaşık 250 bin kişiye istihdam sağlayan plastik sektörü ilk yarıda yüzde 1,4 büyüdü.

Sektör aynı dönemde toplam kimya ihracatının yüzde 32’sini gerçekleştirerek ilk sırada yer aldı. Söz konusu dönemde plastik hammadde ve mamul ihracatı miktar bazında 1,1 milyon ton, değer bazında ise 2,6 milyar dolara ulaştı.

Plastik sektörünün yılın ilk yarısında mamul üretimi, bir önceki yıla göre miktar bazında yüzde 1,4 artışla 4,3 bin tona yükselirken, değer bazında ise yüzde 10,5 azalışla 16,4 milyar dolara geriledi. Değer bazındaki azalmada, petrol fiyatlarındaki düşüş ve avro/dolar paritesinin seyri etkili oldu.

Bu yılın ilk 6 aylık döneminde toplam plastik mamul üretimi içinde 1,7 milyon tonla plastik ambalaj malzemeleri ilk sırada yer aldı. Bu ürünü 945 bin tonla plastik inşaat malzemeleri izledi.

Söz konusu üretimle kapasitesinin yüzde 72’sini kullanan sektörün, ilk altı ayda iç pazardaki tüketimi ise yıllık yüzde 2,6 artışla 3,8 milyon tona çıktı.

‘İlk yarıda 394 milyon dolarlık makine yatırımı gerçekleştirildi’

Plastik sektöründe bu yılın ilk yarısında 394 milyon dolarlık makine yatırımı gerçekleştirildi. Böylece sektörde 2003-2015 yılları arasında gerçekleştirilen toplam makine ve teçhizat yatırımı, yüzde 79’u ithalatla olmak üzere toplam 8 milyar dolara ulaştı.

Türk plastik sektörünün mamul ihracatı, 2015’in ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla miktar ve değer bazında geriledi. Miktar bazında ihracat yüzde 2,4 azalışla 779 bin ton, değer bazında ihracat yüzde 13 düşüşle 2,17 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde plastik sektörünün en çok plastik mamul ihracatı yaptığı ülkeler ise Irak, Almanya ve İngiltere şeklinde sıralandı.

Plastik sektörü, direkt ihracatının yanı sıra otomotiv, beyaz eşya, elektronik, inşaat gibi sektörler aracılığıyla önemli oranda dolaylı ihracat gerçekleştirdi. Dolaylı ihracat rakamları da göz önüne alındığında yılın 6 ayında toplam plastik ihracatı 4,5 milyar dolara ulaştı.

Genel plastik sektörü ihracatında yüzde 2,4 gerileme olsa da plastik kapaklar, mutfak eşyaları, esnek filmeler ve levhalar gibi alt sektörler, ilk yarıyı ortalama yüzde 7 ihracat artışıyla geride bıraktı. İhracat şampiyonu ise yüzde 17,2’lik yükselişle plastik kapaklar oldu.

Aynı dönemde plastik hammadde ihracatı ise miktarda yüzde 1 düşüşle 341 milyon ton, değerde yüzde 20 azalışla 471 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde plastik sektörünün en çok hammadde ihracatı yaptığı ilk üç ülke ise Almanya, Mısır ve Rusya olarak kayıtlara geçti.

‘Petrokimya sektörü sorunun çözümünde yer almaya hazırız’

Açıklamada görüşlerine yer verilen PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, geçen yılın ikinci yarısından bu yana petrol fiyatlarında gözlenen düşüşün, plastik sektörü hammadde fiyatlarına da yansıdığını dile getirdi.

İlk yarıda hem üretim hem de ihracatta değer bazında gerileme yaşandığına dikkati çeken Eroğlu, “Bu dönemde firmalarımız verimlilik çalışmalarıyla karlılıklarını koruma gayretinde oldu. Fiyat bazındaki bu düşüşü zaten bekliyorduk, bizler için şaşırtıcı olmadı. Ayrıca avro/dolar paritesindeki değişim de ihracat rakamlarında gerilemeye yol açtı” ifadelerini kullandı.

Eroğlu, şu anki verilere göre 2015 yıl sonunda üretimde miktar bazında yüzde 3,4’lük bir artış yakalanabileceğine işaret ederek, şunları aktardı:

“Ancak son 10 yılda, her yıl ortalama yüzde 10 büyüyen sektörümüz için bu rakamlar maalesef tatmin edici seviyede değil. Daha hızlı büyümemiz gerekiyor. Plastik sektörü Türkiye’nin gururu olmaya ve dış ticaret fazlası vermeye devam ederken, petrokimya sanayi dış ticaret açığı vermeyi sürdürüyor. Petrokimya sektörünün sorununu, özellikle hemen yanı başımızdaki komşu Körfez ülkeleri ve İran gibi ülkelerle uluslararası kümelenme modellerinin geliştirilmesiyle çözeceğini düşünüyoruz. Biz plastik sektörü olarak gerek projelerle gerekse de katalizör olarak petrokimya sektörü sorunun çözümünde yer almaya hazırız.”

Türk plastik sektörü olarak büyümeye paralel, verimliliklerini de artırmaya devam ettiklerini belirten Eroğlu, 2014’te personel başına yıllık üretimden satış cirosunun 2013’e oranla yüzde 114 artarak 716 bin liraya yükseldiğini ifade etti.

Eroğlu, bütün bu gelişmelerin memnun edici olduğunu, ancak yine de büyüme ve verimlilik artışının sürdürülebilirliği için acil yapılması gerekenler bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bu konuda istikrarın çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. İkinci olarak ise tüm dünyada yaşanan ve özellikle komşularımızdaki siyasi ve ekonomik olumsuzlukların biran evvel sona ermesi gerekiyor. Gelecek dönemde Çin’in yaptığı devalüasyonun da etkisiyle hammadde fiyatlarında bir miktar daha düşüş bekliyoruz. Bu da cirolarımızı azaltsa da sektör karlılığına olumlu etki yapacaktır. Plastik sektörü dünyada oluşan bu türbülansı, fırsata dönüştürecek projelerle Türkiye’nin dünyadaki gururu olmaya devam edecektir.”

Kaynak : dunya.com

617 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!