Sürdürülebilir bir dünyada yaşayabilmek için enerjiyi yenilenebilir yapmanın yanısıra çevre felaketlerinin önüne geçebilecek girişimler de hayata geçiyor. Bu girişimlerden biri de Ooho!
Ooho, İngiltere merkezli bir girişim ve yosun ve bitkilerden oluşan, plastik şişenin yerini alabilecek bir ürün geliştiriyor. Crowdcube üzerinden fon toplayan girişim, her yıl okyanuslara karışan ve çözülmesi yüzlerce yıl alan plastik şişeleri ortadan kaldırmayı amaçlıyor.
Ooho, dışardan bakıldığı zaman bir su baloncuğu şeklinde duran, çevresini saran tamamen organik jelatin çıkarıldıktan sonra da şeklini koruyan ve yenilebilir bir su damlacığı. Evet, bu suyu elinize alıp yiyebiliyorsunuz.
Skipping Rocks Lab tarafından geliştirilen bu ürün, her yıl doğaya atılan 1 milyar su şişesinin yarattığı çevre felaketinin önüne geçebilir. Yenilenemeyen kaynaklardan (petrol) üretilen ve çoğu zaman tek kullanımlık olan pet şişeler ve üretilen atık miktarı, bu girişimin globalleşmesiyle ciddi ölçüde azalabilir.
Ooho’nun %100 bitki ve yosundan üretilmesi, tıpkı bir meyve kabuğu gibi doğada 4-6 haftada çözülmesini sağlıyor. Farklı renklerde ve aromalarda da üretilebilen bu ürün İngiltere’de kullanıcılar tarafından oldukça beğenilmiş görünüyor.
Tüm faydalarının yanısıra bu ürünün üretimi, plastik şişe üretiminden çok daha ucuza mal ediliyor olması, geleceğe yönelik bir umut ışığı olarak görülüyor. Ooho, şimdiden hedeflediği fonun 2 katından fazlasını toplamayı başarmış.
Kaynak : webrazzi.com
Yazar

- İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.
Son Yazıları
Kimya Haberleri2021.02.252021 Türkiye Kimya Sektör Şurası’na Geri Sayım
Dünya Haberleri2021.02.22Nasa Projeleri Prof. Dr. Berrin Tansel’e Ödül Getirdi
Eğitim Haberleri2021.02.22Prof. Dr. Hüseyin Bekir Yıldız Buluşuna Patent Aldı
Kimya Haberleri2021.02.20Gebzeli Plastikçiler, Avrupa’nın En Büyük Üreticisi Olmaya Aday