Radyo Teleskopu Bir Süper Gezegen Keşfetti

Radyo Teleskopu Bir Süper Gezegen Keşfetti

Fotoğraf: Süper gezegen Elegast ve mavi manyetik alan çizgileri

Avrupa ve Hawaii’den bir araştırma ekibi 212 ışık yılı uzaklıkta cüce bir süper gezegen keşfettiler. BDR J1750+3809 olarak kodlanan bu yeni gezegen, yaşanabilir yeni gezegenler arayışında önemli olabilir.

İlk kez 1960larda ortaya atılan cüce gezegenler teorisine göre; süper gezegenler yıldızlar ve gezegenler arasında yer alan jeolojik yapılar olarak tanımlanıyor. Süper gezegenlerin bizim güneş sistemimize benzer gaz bulutlarına sahip ve genellikle Jüpiter’den 80 kat daha büyük.

Diğer yandan bu büyüklük nükleer füzyonu gerçekleştirmeye ve bu cüce gezegeni tam bir yıldıza çevirmeye yetmiyor. Aksine, bu cüce gezegen ısı yayıyor. Jüpiter’e benzer manyetik alana sahip olan bu gezegen radyo teleskopları ile takip edilebilecek radyo dalgaları yayıyor.

Keşfedilen bu yeni gezegen araştırma ekibi tarafından Elegast olarak isimlendirildi. Gezegen, Hollanda’da yer alan düşük frekanslı radyo teleskopu (LOFAR) kullanılarak keşfedildi.

Hawaii Üniversitesi’ne göre kızılötesi teleskoplar tarafından yakalanamayan bu soğuk gezegenler ancak radyo teleskopları ile görülebilir.

ASTRON’daki proje ekibinin lideri Harish Vedantham, “Neden radyo teleskoplarını sadece bilinen cüce gezegenlere doğrultuyoruz? Gökyüzünün büyük resmini radyo dalgaları ile görmemiz ve yeni keşiflere açık olmamız gerekli” diyor.

Bu yenilikçi keşif sadece cüce gezegenlerin keşfi için yeni bir yöntem ortaya koymuyor, aynı zamanda güneş sisteminin ötesindeki araştırmalara kapı açıyor. Bu çalışmalar oturulabilir gezegen araştırmalarına bambaşka bir boyut getirecek.

Araştırma, The Astrophysical Journal Letters’da yayınlandı.

Kaynak: newatlas.com

827 Kez Okundu

Melike Oya Oral

İzmir’de 1988 yılında doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Executive MBA programlarında yüksek lisanslarını tamamladı. Temel ilgi alanı malzeme bilimleri. 2012’den beri özel sektörde beyaz eşya, yapı malzemeleri ve tekstil sektörlerinde ArGe ve yeni ürün geliştirme bölümlerinde görev almakta. Hali hazırda Sun Tekstil ArGe Merkezi’nde çalışıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!