Yeni Tekstil Yapıları için Nano Kaplamalar

Yeni Tekstil Yapıları için Nano Kaplamalar

Monash Üniversitesi’nden araştırmacılar mevcut moda endüstrisine yeni bir bakış açısı getirecek nanoparçacık içerikli bir kumaş geliştirdiler. Bu kumaşın özellikleri arasında; iyileştirilmiş termal konfor, 4.5°C’ye kadar soğutma, UV zırhalama ve arttırışmış yıkama dayanımı bulunuyor.

Nüfus artışı ve hayat standartlarının yükselmesi değişen ihtiyaçlara ve bu ihtiyaçlara cevap verecek yeni ürünlere gereksinim duymamıza neden oluyor. Sıcak ve boğucu günlerde bizi bir yandan serin tuarken bir yandan da UV’den koruyabilecek bir giysi düşünebiliyoruz.

Araştırmacılar bu hayalden yola çıkarak, geleneksel kumaşların yerini alabilecek ve tekstil endüstrisinde öncü olabilecek bir nano kaplama geliştirdiler.

Australian Research Council (ARC) Hub for Computational Particle Technology, ve Monash University’s Department of Chemical Engineering ortaklığında yürütülen çalışmada, sezyum doplanmış tungsten oksit (CsxWO3) nanoparçacıklı filmler geliştirildi. Bu film yakın kızılötesi (NIR) dalgalarını zırhlayabiliyor.

CsxWO3 nanoparçacıklar pamuk elyaflarına uygulandıkları zaman elyafların termal özelliklerini değiştirerek vücut sıcaklığını düşürmeye imkan da yaratıyor. UV koruması sayesinde ise sağlık riski oluşturabilecek ışınları dışarıda tutarak dermatolojik pek çok hastalığın önlenmesine destek oluyor. Kumaşın renk ve boyutsal değişim dayanımı ise pek çok yıkamaya dayanacak seviyede.

Araştırmacılar bu nanoparçacıkların perde, tente veya barınak gibi tekstil çözümlerinde de kullanılabileceğini, ev ve dış ortam kullanımına da uygun olduğunu belirtiyor.

Bu çalışma; Applied Surface Science ve International Journal of Chemical Engineering and Applications dergilerinde yayınlandı.

Araştırmanın başyazarı Peng, “geleneksel tekstillerin temel amacı, insan vücudunu, soğuk havada sıcak, sıcak havada ise serin tutmaktır” diyor. “Dünya nüfusu ve hayat standartlarındaki sürekli artış bu temel fonksiyonların artık yeterli gelmemesine sebep oldu. Bu çalışma yeni isteklere cevap vermek için, insan ve giysi arasındaki ısı transferini CsxWO3 nanpoarçacıklar ile kontrol edebileceğimizi ortaya koyuyor.”

Araştırmacılar, geliştirilen pamuklu kumaşların; renk karakteristiklerini, zırhlama kapasitelerini ve yüzey sıcaklıklarını değerlendirdiler.

Renk haslığı testleri sırasında ayrıca; CsxWO3 nanofilmlerin yapışma dayanımı da test edildi. Yapılan testler sonucunda, CsxWO3 nanofilmlerin yıkama esnasında zarar görmediği ve pamuklu kumaşların renk haslıklarını olumsuz etkilemediği görüldü.

Araştırma ekibi, CsxWO3 nanofilmleri koruyucu giysi üretimine uygun teknik kumaşlarda da kullanmayı hedefliyor.

Araştırma ekibi: Do. Dr. Xuchuan Jiang, Prof. Dr. Aibing Yu, Dr. Bin Su ve doktora öğrencisi Linghui Peng

Kaynak: innovationintextiles.com

1.090 Kez Okundu

Melike Oya Oral

İzmir’de 1988 yılında doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Executive MBA programlarında yüksek lisanslarını tamamladı. Temel ilgi alanı malzeme bilimleri. 2012’den beri özel sektörde beyaz eşya, yapı malzemeleri ve tekstil sektörlerinde ArGe ve yeni ürün geliştirme bölümlerinde görev almakta. Hali hazırda Sun Tekstil ArGe Merkezi’nde çalışıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!