Radyoaktif Atıkların Güvenli Bertarafını Anlamayı Sağlayan Büyük Atılım

radyoaktif atiklarin guvenli bertarafini anlamayi saglayan buyuk atilim

Manchester üniversitesinden bir grup bilim insanı ,Ulusal Nükleer Laboratuarında(NNL) gerçekleştirdikleri çalışmada İngiltere’deki elektron hızlandırıcısı olan Elmas Işık Kaynağı kullanılarak radyoaktif olarak kirlenmiş maddelerin geri kazanımını sağlayarak gelecek için  çok daha güvenli ve etkili bir sistem geliştirdi.

21. yüzyıldaki en zorlu işlerden biri Nükleer enerji ve zenginleştirme işlemlerinde oluşan radyoaktif atıkların kalıntılarının temizlenmesidir. Şu anki çalışmalar bu bertaraf işleminin maliyetinin 117 pound olduğunu ve bu işlemin on yıllar boyu sürmesini sağlıyor.

Ekip Hustorsan A da yer alan Ayshire’daki Nükleer Energi merkezinin soğutucusunun beton duvarlarını analiz etti. Ki bu soğutucu Sezyum ve stronsiyumun nükleer izotoplarını içeriyor. Elmas elektron hızlandırıcısı bu iztopları içeren boya ve kaplama malzemelerinin beton yapısına bağlanmasını sağlıyor. Yapılan testlerde yüksek verimli nükleer fizyon ürünü olan stronsiyum un Titanyum dioksite bağlayarak, beton kaplamalar için beyaz pigmentli boyalar oluşturmasını ve zırhlama için kullanılmasını sağladı.

Radyoaktif izotopların yerlerini belirleme ve analiz etme işlemlerini kullanmak gelecekte çok daha temiz ve güvenli bir arıtım sistemi geliştirilmesini sağlayacak. Ve atıkların hacmini düşürerek milyon pound kazanıma neden olacak.

Bu çalışmadan elde edilen boya yapısıyla 60 yıldır dokunulmamış atıkların arıtımı da mümkün olacak.Çalışmanın eksik yanı ise atıklarla, kaplama sistemi arasındaki geçimsizlik olduğunda bunun nasıl aşılabileceğinin bilinmiyor olması. Diğer yandan Stronsiyum beton yapısına sıkıca bağlanırken,sezyum kil ve demir oksit yapıları tarafından absorbe edildiğinde betonun çatlamasına neden oluyor.Ve bu sorunlarında aşılması gerekiyor.

Manchesterda bulunan Dalton Nükleer enstütüsünde proje lideri olan Profesör Richard Pattrick yapılan bu çalışmanın Elmas elektron hızlandırıcısı sayesinde nükleer atıklarımızı temizlemedeki zorlukların aşılmasını ve nükleer enerji sektöründe Elmasın kullanımının önünü açıyor diye ifade etti.

NNL deki Atık Yönetimi ve Bertarafı bölümünde profesör olan Anthony Banford bu çalışma sayesinde akademisyen, endüstride faaliyet gösteren şirketlerin ve Elmas bilimcilerin bir araya getirdiğini ve İngilteredeki bilimin endüstriye uygulanmasının en yüksek şekilde sağlamanın altyapısını oluşturduğunu ifade etti.

Elmas Işık kaynaklarının CEO su Profesor Andrew Harrison Elmasın Nükleer enerji sistemlerinde karşılaşılan problemlerin aşılmasında, bertaraf sistemlerinin geliştirilmesinde ve yeni planların uygulanmasında kolayca kullanılabileceğinin bu çalışma tarafından ispat edildiğini belirtti.

Kaynak : phys.org

Haberi Çeviren : Pembe Özçakmak

Üniversite : Hacettepe Üniversitesi (Lisans Öğrencisi)

Bölüm : Kimya Mühendisliği

Mail : p.ozcakmak@gmail.com

Not : Haberlerin dergi yönetimi ile çevirene haber verilmeksizin yayınlanması, kopyalanması, kendi web sitenize eklenmesi kesinlikle yasaktır.  Bir yerde yayınlamayı düşünenler iletisim@inovatifkimyadergisi.com adresine ve de haberi çeviren arkadaşımıza mail atarak durumu belirtmeleri gerekmektedir.

844 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!