Richard Abegg

Richard Abegg

Biyografi ve Katkıları

Richard Abegg (Richard Wilhelm Heinrich Abegg), 09.01.1869’da doğan bir Alman kimyagerdi. Abegg, ‘’Abegg’in Kuralı ve Donma Noktası Depresyonu Teorisi’’ ile ünlüdür.

Abegg, Lothar Meyer, Ladenburg, A.W. ile çalışma ve çalışma fırsatı buldu. Hoffman, Ostwald, Arrhenius ve Nernst, balon kazasında hayatını kaybetti 41 yaşındayken hayatını trajik bir şekilde kısa yola getirdi. Abegg, bu vaktinden önce, valence teorisinde belki de en önemli adımı Mendeleev’in periyodik sisteminin keşfedilmesi ile G.N arasında sağladı. Lewis, sekizli elektron kavramı.

Abegg , Almanya Breslau Üniversitesi’nde kimya profesörü oldu . (şimdi Wrocław , Pol.), 1897’de ve iki yıl sonra Teknik Akademide Breslau’da kimya bölüm başkanlığına yükseldi.

Abegg, donma noktası depresyonu teorisini keşfetti ve elementlerin en düşük ve en yüksek oksidasyon durumlarının genellikle sekiz farklı olduğunu ortaya koyarak Gilbert Newton Lewis’in sekizlik kuralını öngördü. Donma noktaları, buzun dielektrik sabiti, ozmotik basınçlar, oksidasyon potansiyelleri ve kompleks iyonlar dahil olmak üzere fizikokimyadaki pek çok konuyu araştırdı. Abegg, değerliliği için kimyasal etkileşimler açısından sahip olduğu rolü kabul eden araştırması en iyi bilinmektedir. Bazı elementlerin moleküllerin içine girme ihtimalinin daha az olduğunu keşfetti ve bundan dolayı, daha kararlı elementlerin artık tam elektron kabuğu olarak adlandırılanları olduğu sonucuna vardı. Abegg, karşıt elektrik yükleri yoluyla atomların çekimini açıklayabildi.

Abegg Kuralı

1969’da periyodik masasını yayınladıktan sonra Mendeleev birçok elementin değerliklerinin varlığının sekizinci kuralı olarak adlandırılan önemli bir ilişkiye uyduğunu fark etmişti.

Mendeleev, hidrür formüllerinin dört formda, yani RH, EH2, RH3, EH4 oluştuğunu gözlemledi. Bu arada, oksijen ile aşağıdaki formlar bulunur;

R2O,     RO,     R2O3,    RO2,     R2O5,    RO3,    R2O7,    RO4

Mendeleev, hiçbir elementin hidrojen ve oksijen eşdeğerlerinin toplamının sekizden fazla olduğunu belirtti. Mendeleev, herhangi bir element için hidrojen ve oksijen eşdeğerlerinin toplamının sekizi aştığını fark etti.

Oksijen                          RO4      R2O7    RO3      R2O5        RO2

Hidrojen                         yok   RH       RH2     RH3     EH4

Önemle, ne olacağı için bu ilişki sadece periyodik tablodaki sadece dört gruba ait elementler için geçerlidir. Mendeleev’in kuralı Abegg tarafından fark edilmeden, daha genel hale getirilerek yeni bir hayat kirası verinceye kadar belirsiz kaldı.

Abegg, kendini oksijen ve hidrojen bileşikleriyle sınırlamak yerine, yalnızca prensipte olsalar bile, her element için mevcut maksimum ve minimum valanslara konsantre olmuştur. Abegg’in yaklaşımının daha da önemlisi, periyodik tabloda I’den III’e kadar olan bileşiklere geldiğinde Mendeleev’le aynı problemle yüzleşmemesidir. Sanki Mendeleev, hidrojen en elektronegatif unsur olduğunu varsayıyordu, aslında Grup I’den III’e kadar olanlar gibi elementler genellikle hidrojenden daha elektropozitiftir. Elbette Mendeleev, Abegg’in yaptığı gibi konularda elektriksel bir bakış açısıyla yaklaşamazdı, çünkü 1870’lerde böyle bir elektriksel görüş henüz gelişmedi ve Arrhenius’tan hoşlandıklarında bile, Mendeleev onlara karşı mükemmel kalmıştı.

Richard Abegg

Şekil 1. Abegg’in normal ve zıt değerlikleri ile birlikte sekizliğe yükselterek (her bir değerin önündeki işaretleri yok sayarak).

Abegg’in sekizinci kuralına göre, elementler, prensip olarak, iki değerliklerin toplamının daima sekansa eşit olduğu maksimum bir elektropozitif değerlik (normal değerlik) ve maksimum bir elektronegatif değerlik (kontravalans) gösterebilme yeteneğine sahiptir. Açıkçası Abegg, Mendeleev’in kuralını daha soyut hale getirerek ve Mendeleev’in yönetimini periyodik tablonun sekiz grubunun tamamına uygulanmasını önleyen belirgin problemleri ortadan kaldırarak başarmıştı.

Buna ek olarak, 1899’da yazdığı bir makalede Abegg;

Dolayısıyla sekiz normal ve zıt değerliklerin toplamı, tüm atomlar için elektronların saldırı noktalarını temsil eden sayı olarak basit bir önem taşımaktadır; ve pozitif değerlik grubunun sayısı, elemanın elektriksel olarak tarafsız olabilmesi için sekiz noktadan kaçının elektron tutması gerektiğini gösterir.

Abegg’in saldırı noktaları küplerin köşelerinde düzenlenen sekiz elektron olacaktı; bu da, dört yüzlü birimin köşelerinde elektron çiftine dönüştü ve sonunda sekiz elektron çemberine dönüştü. Dedikleri gibi geri kalanlar, özellikle de birilerinin G.N. kadar yetenekli olduğu bir tarihe sahipti. Lewis.

Ozmotik Basınç

Ozmotik basınç, bir yarı geçirgen zar boyunca suyun içeri akışını önlemek için bir çözeltiye uygulanması gereken minimum basıncı ifade eder. Aynı zamanda, bir çözümün ozmos ile suya girme eğiliminin ölçüsü olarak da tanımlanır. Osmotik basınç birçok bitki fonksiyonu için gereklidir. Hücre duvarı üzerinde, otsu bitkilerin dik durmasına ve bitkilerin stomaların, diyafram açıklığını ayarlamalarına neden olan turgor basıncı meydana gelir. Potansiyel ozmotik basınç, seçici olarak geçirgen bir zar ile damıtılmış sudan ayrılmışsa, bir çözelti içerisinde gelişebilen maksimum ozmotik basınctır. Potansiyel ozmotik basıncı doğrudan belirleyen birim hacimdeki çözünen parçacıkların sayısıdır.

977 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!