Robotlar İsyan Ediyor

Robotlar İsyan Ediyor

Doğal ürün sentezi benzeri görülmemiş düzeyde otomasyonla, karmaşık organik moleküllerin hazırlanması için gereken süreyi büyük ölçüde hızlandırır.

Macaristan’ın Budapeşte kentinde düzenlenen Birinci Avrupa Kimya Kongresi’ndeki delegeler, otomatik sentez sistemlerinin – ‘robot kimyagerleri’ – geleneksel sentezle ilgili çalışmaların bir kısmıyla hedef moleküllerin üretilmesine yardım edebileceğine inanan kimyagerlerden haberdardı.

ChemKonzert sistemi hızlı sentez vaat ediyor

Tokyo Teknoloji Enstitüsü’nden Takashi Takahashi, kendisinin ve ekibinin, 36 adımda iyi bilinen bir taksol öncüsü olan (?) – bakkatin III’ü oluşturmak için ChemKonzert olarak adlandırılan otomatik bir makineyi nasıl kullandığını açıkladı.Kısa süre önce basılan sentezde (Chem. Asian J., 2006, 1, 370) taksol üretmek için sadece iki sentetik adım daha gerekmiştir.Takahashi, “Sadece bir öğrenci ve bir robotla taksol yapmaya karar verdik” dedi.

2002 yılından beri spin-out şirketi ChemoGenesis tarafından pazarlanan Chem Konzert’i kuran ekibin bir parçasıdır.Sistem sürekli çalışabilir  ve hatta cep telefonu mesajıyla ilerleme kullanıcıları  güncelleyebilir. Fakat Takahashi’nin makinası, geleneksel laboratuvarın yuvarlak tabanlı şişelerini ve ayrıca ürünleri birbirinden ayırmak için santrifüjler ve kromatografi sütunları kullanıyor.

Belki de, cam eşyaları, polimere bağlı reaktifler, katalizörler ya da süpürücü bileşiklerle yüklenebilen kolonlar ve kartuşlarla değiştiren sistemler daha az tanıdık.

İngiltere, Cambridge Üniversitesi’nden Steven Ley, bu yaklaşımı, yedi sentetik adımda (a) – oksomaritidin üreten doğal bir ürünün hazırlanması için çok adımlı ilk aşamada kullandı (Chem. Commun., 2006, 2566).Çalışmayı Budapeşte toplantısında sunduktan sonra, Chemistry World’e, bu tekniklerin sonunda kilo ürün üretmek veya otomatik biyolojik tarama sistemlerine bağlanmak için kullanılabileceğini söyledi. ‘Ve bu ekipmanın fiyatı daima düşüyor’ diye ekledi.

Ley, 20 adıma kadar sürecek olan daha uzun bir sentezi denemek için sürekli akış mikroreaktör yapan Royston’da bulunan Syrris ile işbirliği yapıyor. Ayrıca Macaristan’ın Budapeşte kentinde Thales Nanotechnology, , tarafından üretilen bir mikroakışkan hidrojenasyon reaktörü olan H-Cube’yi kullanıyor. Şirket şimdi X-Cube reaktörlerini bir dizi başka dönüşüm gerçekleştirmek üzere geliştiriyor.

Otomasyonun en önemli yararı, kimyagerleri tekrarlayan, basit reaksiyonlar gerçekleştirme ihtiyacından kurtarmaya zorlamasıdır.”Bundan uzaklaşmalıyız,” dedi Ley.’Bu, daha iyi düşünme, daha iyi planlama, daha iyi bilim için vakitlerini kaldırabilir.’Ancak robotların laboratuvarı devralabileceğinden endişeli olanlar için asla korkmayın.Ley, ‘Makineler mükemmel insan yokluğunda çalışmazlar,’ diye ekledi.  Mark Peplow

Kaynak : chemistryworld.com

689 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!