Şili, Tek Kullanımlık Maskeleri Yasaklıyor
Şili, tek kullanımlık plastiklerle mücadelesinde ciddileşiyor. 2018 yılında marketlerde plastik poşetlerin yasaklanmasının ardından, ülke genelinde yeme-içme işletmelerinde tek kullanımlık plastik ambalaj ve gereçlerin kaldırılması için bir yasa çıkarmıştır.
Yeni yasa 2021’in sonunda yürürlüğe girecek ve bundan 6 ay sonra tüm restoranlar, kafeler, barlar ve diğer gıda temelli işletmeler artık plastik çatal bıçak takımı, pipet ve karıştırıcı gibi tek kullanımlık ürünler ve strafor köpük kullanamayacaklar.
3 yıl içinde, tüm gıda perakendecilerinin akşam yemeği müşterileri için yeniden kullanılabilir ürünler ve paket servis müşterileri için plastik olmayan tek kullanımlık ürünler sağlaması zorunlu olacak. Bunlar alüminyum, kağıt veya kartondan yapılmış ürünler olabilir.
Yasa, tek kullanımlık plastik içecek şişelerinin satışını sınırlayacak ve tüm süpermarketlerin, bakkalların hem fiziksel hem de online satışlar için iade edilebilir şişeleri satmasını ve almasını zorunlu kılacak. 3 yıl sonra, bu mağazaların içecek raflarında en az %30 oranında iade edilebilir şişe sergilemesi gerekecektir.
Çevre Bakanı Carolina Schmidt, yasanın onaylanmasını “Şili çevresinin bakımı ve korunması için bir dönüm noktası” olarak nitelendirdi. “Bu, restoran, bar, kafe ve teslimat hizmetleri gibi işletmeler tarafından üretilen yılda 23.000 tondan fazla tek kullanımlık plastikten sorumlu olmamızı sağlayan iddialı bir faturadır.”
Tasarının sunulmasına yardımcı olan senato üyesi Guido Girardi, bu düzenlemenin Şili’nin döngüsel bir ekonomiye doğru ilerlemesine izin verdiğini de sözlerine ekledi. Girardi, “Tıpkı iklim değişikliği krizini yaşadığımız gibi, okyanuslardaki plastik kirliliğinin üretimini azaltmayı çok önemli hale getiren daha sessiz bir kriz yaşıyoruz. “Bunu yapmanın bir yolu da gerekli olmayan bu plastiklerin kullanımına bir son vermektir.”
Mayıs, 2019’da ilk kez önerilen kanun, Oceana ve Plastic Oceans Chile gibi kar amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından desteklendi. Senato ve Temsilciler Meclisi’nden de destek aldı ve Çevre Bakanlığı tarafından onaylandı. Bu geniş destek, insanların plastik kirliliği krizinin şiddetini anladığını ve fark yaratacak olan kanun değişiklikleri için istekli olduğunu göstermektedir.
Oceana Chile’nin hukuk direktörü Javiera Calisto, Treehugger Dergisi’ne Şili’nin atık üretimi ile ilgili ciddi bir sorunu olduğunu söylemiştir. “Daha zengin olan ülkeler daha fazla atık üretme eğilimindedirler. Şili, gayri safi yurtiçi hasılasına uymayan bir şekilde aşırı gelişmiş bir ülkeymiş gibi atık üretmektedir. Bu sorunlarla yüzleşmek için verilecek cevaplar zayıf” diyor Calisto. “Örneğin, plastiklerin yalnızca %8’i geri dönüştürülüyor ki bu oran Avrupa’da %30’dur. Tek kullanımlık plastikleri yasaklayan kanun ve geri dönüşüm kanunları, atık üretimini azaltmak ve atık üreticilerinin bunun sorumluluğunu alması için uğraşırlar.”
Bununla birlikte, düzenlemeler her şeyi düzeltmeyecektir. Bu kanun, atık azaltımının uzun vadeli hedefi için Şilililerden gönüllü olarak destek çıkmalarını gerektirmektedir ki bu da kültürel bir değişim demektir. İnsanların hareket halinde iken daha az yemeleri, kahveleri ve öğle yemeği molaları için oturmaları, yiyecekleri nasıl taşıyacaklarını önceden planlamaları ve yeniden doldurulabilir kapları iade etmeyi unutmamaları gerekecektir. Böyle bir girişim daha fazla farkındalık gerektirir, ancak sonuç onu değerli kılar.
Kaynak: treehugger.com