Uçucu Yağlar ile Böceklerden Kurtulma

Uçucu Yağlar ile Böceklerden Kurtulma

Tahtakuruları karanlık, görünmeyen alanlara girerler ve hızla çoğalırlar, bu da onları kontrol etmeyi zorlaştırır. Yatak böcekleri de denilen bu tür, evlerden, otel odalarından ve diğer alanlardan yok etmek için uzun süredir kullanılan insektisitlere karşı direnç geliştirdiğinden, onlardan kurtulmak son yıllarda daha da zorlaşmıştır.

Bitki bazlı uçucu yağlar genellikle yatak böcekleri için öldürücüdür, ancak bunların en etkili şekilde nasıl kullanılacağı net değildir. Purdue Üniversitesi entomoloğu Ameya Gondhalekar ve Eski doktora öğrencisi Sudip Gaire, uçucu yağ bileşiklerinin yatak böceği fizyolojisi üzerinde nasıl işlediğini keşfettiler ve bir insektisit sınıfı olan piretroidlerin ölümcüllüğünü nasıl geliştirebileceklerini gösterdiler.

Bulguları Pestisit Biyokimyası ve Fizyolojisi dergisinde iki makalede yayınlandılar, biri geçen yıl, diğeri bu Mart ayında yayınlandı.

“Dirençli yatak böceklerini geleneksel piretroid insektisitlerle öldürebileceğimizi gördük, ancak gittilçe daha büyük miktarlarda kullanmak zorundayız. Entomoloji araştırma doçenti Gondhalekar sürekli dozajı artırmanın tehlikeli olduğunu söylüyor. “Bulgularımız, uçucu yağların yatak böceklerini öldürebileceğini, ancak uçucu yağların ve piretroid insektisitlerin kombinasyonunun sinerjik bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.”

Gaire ve Gondhalekar ilk olarak dirençli olmayan yatak böcekleri üzerinde bir dizi uçucu yağ bileşiğini test etti. Tek bir deltametrin dozu, böceklerin %25’ini öldürmek anlamına geliyordu, bu miktar dirençli olmayan yatak böceklerini öldürdü, ancak dirençli olanların %25’ini öldürmek 70.000 kat daha fazla uzun sürdü.

Uçucu yağlardaki aktif maddeler timol, karvakrol ve öjenol dirençli ve dirençli olmayan böceklere karşı eşit derecede çalıştı. % 25’i öldürmek için tasarlanmış bir doz, her türün çoğunu öldürdü.

Gondhalekar, böceklerin sinir sistemlerinin normalde sinyalleri nöronlardan geçirmek için sodyum kanallarını açıp kapattığını söyledi. Deltametrin bu sodyum kanallarına bağlanır ve onları açık tutar, böylece nöronlar etkisiz hale gelmez. Bu tekrarlanan ateşleme, böceğin enerjisini hızla tüketir ve öldürür.

Ancak dirençli yatak böcekleri, deltametrini parçalayan sitokrom P450 adı verilen bir enzimin aşırı aktif seviyeleri de dahil olmak üzere piretroidlere direnmek için birden fazla mekanizmaya sahiptir. Gaire ve Gondhalekar’ın bildirdiği uçucu yağ bileşikleri, bu enzime bağlanır ve devre dışı bırakılır ve deltametrinin yatak böceğinin sinir sistemi üzerindeki işini yapmasına olanak tanır.

Gaire ve Gondhalekar, dirençli yatak böceklerinin yüzde 25 ila yüzde 50’sini öldürmesi beklenen tek bir deltametrin dozunu tek bir uçucu yağ bileşiği dozu ile birleştirdi. Bu yöntem dirençli yatak böceklerinin yüzde 90’ından fazlasını öldürdü.

Gaire “Dirençli yatak böceklerini farklı uçucu yağlarla tedavi ettiğimizde ve sitokrom P450 için test ettiğimizde, bu enzimlerin inhibe edildiğini gördük” dedi. “Uçucu yağ bileşikleri, deltametrinin işini yapmasına izin vererek bu enzimleri nötralize edebildi.”

Kaynak: phys.org

2.200 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!