Şimdiye Kadar Oluşturulan En Küçük Pikseller Renk Değiştiren Binaları Aydınlatabilir

Şimdiye Kadar Oluşturulan En Küçük Pikseller Renk Değiştiren Binaları Aydınlatabilir

Akıllı telefonlardakinden milyonlarca kez daha küçük ve üretilen en küçük piksel olma özelliği taşıyan bu pikseller , mikroskobik altın parçacıklarına ışık yansıtılarak yapılıyor.Bu pikseller, tüm bir binayı kapsayacak kadar büyük olan, geniş ölçekli yeni esnek ekranlar için kullanılabilir.

Cambridge Üniversitesi liderliğindeki bir bilim insanı ekibi tarafından geliştirilen renkli pikseller, esnek plastik filmlerin üretiminde kullanılan rulodan ruloya prosesi için uygun ve üretim maliyetlerini önemli ölçüde azaltıyor.

Ahtapot veya kalamarın renk değiştiren cildini taklit etmek, uzun zaman boyunca bir hayal oldu, ama günümüzde bilim insanları bu cilde benzer bir ekran üretmeyi başardılar ancak geniş alanlı esnek ekranlar yapmak oldukça pahalı çünkü çok hassas olan çoklu katmanlardan yapılmışlar.

Cambridge bilim adamları tarafından geliştirilen piksellerin merkezinde, metre boyunca birkaç milyarda bir, küçük bir altın parçacık bulunur.Tanecik yansıtıcı bir yüzeyin üzerine yerleştirilir ve böylece aradaki boşluğu aydınlatır. Her bir taneciğin etrafını çevreleyen, elektriksel olarak anahtarlandığında kimyasal olarak değişen, pikselin spektrumda rengini değiştirmesine neden olan ince yapışkan bir kaplama vardır.

Fizik, kimya ve üretim gibi farklı disiplinlerden gelen bilim insanları ekibi, altın tanecikleri polianilin adı verilen aktif bir polimer ile kaplayarak  ve ardından esnek ayna kaplı plastik üzerine püskürterek pikselleri oluşturdu, böylece üretim maliyetini de önemli ölçüde düşürdüler.

Bu pikseller, tipik akıllı telefon piksellerinden milyon kez daha küçük, henüz yaratılmış en küçük piksel olarak biliniyor. Parlak güneş ışığında görülebilirler ve ayarlanmış renklerini korumak için sabit güce ihtiyaç duymadıkları için, geniş alanları uygulanabilir ve sürdürülebilir kılan enerji performansına sahiplerdir. Cambridge’deki Cavendish Laboratuarı’ndan ortak yazar Hyeon-Ho Jeong, “Onları alüminize gıda paketleri üzerine yıkayarak başladık, ancak daha sonra aerosol spreylemesinin daha hızlı olduğunu gördük” dedi.

Araştırmaları yöneten Cambridge Cavendish Laboratuarı’ndaki NanoPhotonics Merkezi’nden Profesör Jeremy J Baumberg, “Bunlar nanoteknolojinin normal, bilindik araçları değil, ancak sürdürülebilir teknolojilerin uygulanabilir hale getirilmesi için bu tür bir radikal yaklaşım gerekliydi.” “Nanoscale’deki ilginç fizik, filmin onda birinden daha azı aktif piksellerimizle kaplanmış olsa bile, ışığın değişebilmesine olanak tanıyor. Bunun nedeni, her pikselin ışık için görünen boyutunun, bu rezonant altın mimariyi kullanan fiziksel alanlarından çok daha daha büyük olmasıdır. ”

Pikseller, bina büyüklüğündeki ekranlar, güneş ısısı yükünü durdurabilen mimari, aktif kamuflaj giysileri ve kaplamalar gibi yeni uygulama olanakları sağlayabilir.

Ekip şu anda renk aralığını iyileştirmek için çalışıyor ve teknolojiyi daha da geliştirmek için ortaklar arıyor.

Araştırma, Cambridge NanoPhotonics Center’ın yanı sıra Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) ve Çin Burs Konseyi’ne yapılan İngiltere Mühendislik ve Fiziksel Bilimler Araştırma Konseyi (EPSRC) yatırımının bir parçası olarak finanse edildi.

Kaynak : sciencedaily.com

1.798 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!