Sıvı Metal Keşfi, Kimya ve Elektronik Biliminde Yeni Bir Dalga Başlattı

Sıvı Metal Keşfi Kimya ve Elektronik Biliminde Yeni Bir Dalga Başlattı

Melbourne, Avustralya’daki RMIT Üniversitesi’nden araştırmacılar, daha önce doğada görülmeyen birkaç atomdan daha kalın olmayan iki boyutlu materyal oluşturmak için sıvı metal kullandılar.

Bu inanılmaz buluş sadece kimya yapma yolunda devrim yaratmakla kalmayacak aynı zamanda veri saklama alanını geliştirmek ve daha hızlı elektronik üretmek için de uygulanabilir. Son on yılın keşfi Science’da yayınlandı.

Araştırmacılar, daha önce katmanlı yapılar olarak var olmayan ve kolayca soyulabilen çok ince oksit katmanları oluşturmak için metalleri sıvı metal içerisinde eritiyorlar.

Bu oksit katmanları, çıkarıldıktan sonra modern elektronikte transistör bileşenleri olarak kullanılabilir. Oksit tabakası ne kadar ince olursa elektronik de o kadar hızlı olur. Zaten daha ince oksit katmanları, elektroniklerin daha az elektriğe ihtiyacı olduğu anlamına gelir. Bu arada, oksit katmanları akıllı telefonlarda dokunmatik ekran yapmak için kullanılır.

Araştırma, RMIT’in Mühendislik Okulu’ndan Profesör Kourosh Kalantar-zadeh ve Dr. Torben Daeneke tarafından yürütülüyor ve öğrenciler bu yöntemle son 18 aydır deney yapıyor.

Daeneke, “Kalemle yazarken grafit, grafen adı verilen, doğal olarak oluşan katmanlı yapılardan dolayı kolaylıkla çıkarılabilen çok ince parçalar bırakır” dedi. Ancak bu malzemeler doğal olarak mevcut değilse ne olur?

“Katmanlı yapılar gibi doğal olarak bulunmayan atomik ince parçacıklar oluşturmak için olağanüstü ama çok basit bir yöntem bulduk”

“Sıvı metalin yüzeyini, doğal olarak bulunan galyum oksit yerine, eklenen metalin ince oksit katmanlarıyla kaplamak için bir reaksiyon ortamı olan galyumun (alüminyuma benzer bir metal) toksik olmayan alaşımlarını kullanıyoruz.”

“Daha sonra bu oksit tabakası, pürüzsüz yüzeyli sıvı metal ile basitçe dokunularak pul pul dökülebilir. Bu atomik olarak ince tabakaların daha büyük miktarları, bir kapuçino hazırlarken köpüren sütle benzer bir süreçle, sıvı metal içine hava enjekte edilerek üretilebilir.” Bu, bilim insanı olmayan biri tarafından ocakta yapılabilecek kadar basit ve ucuz bir süreçtir.

Daeneke, “Bu talimatları anneme iletebilirim ve evde yapabilir” dedi.

Profesör Kourosh Kalantar-zadeh, keşfin daha önce görülmemiş ince oksit malzemelerini gelecekteki teknolojiler için etkili sonuçları olan günlük erişime soktuğunu söyledi.

“Gelişmekte olan teknolojinin, periyodik masanın yaklaşık üçte biri için geçerli olduğunu öngörüyoruz. Bu atomik ince oksitlerin çoğu yarı iletken veya dielektrik malzemelerdir.”

“Yarıiletken ve yalıtkan bileşenler, günümüzün elektronik ve optik cihazlarının temelini oluşturuyor. Atomik olarak ince bileşenlerle çalışmanın daha iyi ve enerji açısından daha verimli elektroniklere yol açması bekleniyor. Bu teknolojik yeteneğe daha önce hiç ulaşılmamıştı.”

Bu buluş, aynı zamanda ilaç, gübre ve plastik dahil tüm kimyasal ürünleri nasıl ürettiğimizi yeniden şekillendiren modern kimya endüstrisinin temelini oluşturan katalizöre de uygulanabilir.

Kaynak : sciencedaily.com

822 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!