Skuamöz Hücreli Karsinomun Büyümesini Tetikleyen 15 Gen

Skuamöz Hücreli Karsinomun Büyümesini Tetikleyen 15 Gen

Kanada’daki çeşitli kurumlara bağlı bir araştırma ekibi, mutasyona uğradığında insan baş ve boyun skuamöz hücreli karsinom (HNSCC) büyümesini hızlandırabilen 15 tümör baskılayıcı gen keşfetmiştir. Science dergisinde yayımlanan araştırmada ekip, HNSCC’ye yol açan yaklaşık 500 uzun kuyruklu genetik mutasyonu analiz etmelerini sağlayan ters genetik CRISPR görüntüleme tekniğini açıklamaktadır.

HNSCC, altıncı en yaygın insan kanseri türüdür ve ne yazık ki düşük bir kurtulma oranına sahiptir. Araştırmacıların belirttiği gibi, şimdiye dek tedavi amaçlı yapılan her çalışmada yüksek oranda mutasyon oranına sahip birkaç gene odaklanılmıştır. Ancak az sayıda hastada tümöre öncülük edebilen düşük oranda mutasyon oranına sahip başka dizi grupları da vardır, bu durum ise araştırmaya geniş bir profil sağlamaktadır. Önceki araştırmalar, “uzun kuyruklu” olarak adlandırılan yüzlerce genin var olduğunu ve bunların birçoğunun keşfedildiğini göstermektedir. Bu yeni araştırmada, araştırmacılar, genlerden 15 tanesinin tanımlanmasını sağlayan ters bir genetik CRISPR görüntüleme tekniğini kullanmışlardır.

Çalışmada, hücre bölünmesini düzenleyen tümör baskılayıcı genlere odaklanılmıştır. Mutasyona uğraması gibi bir şeyler ters gittiğinde genler işlevlerini kaybetmekte ve böylece işleyişini düzenledikleri hücrelerin kontrolden çıkmasını engelleyememektedirler. Spesifik olarak ekip, NOTCH sinyal yolağının bir parçası olan, özellikle HNSCC tümörlerini oluşturan hücrelerdeki genlere odaklanmıştır. Tüm memeli canlılar, hücreler arası iletişimde kullanılan dört çeşit NOTCH reseptörüne sahiptir. Araştırmacılar, farelerde tümör gelişimini tetikleyen 484 uzun kuyruk gen mutasyonu üzerinde in vivo CRISPR taraması gerçekleştirmiş ve 15 tümör baskılayıcı gen keşfetmişlerdir. Daha sonra insanlarda gerçekleşen uzun kuyruk mutasyonlarında aynı tipte olanları aramış ve her bir mutasyon için yüzdeleri hesaplayabilmişlerdir.

Araştırmacılar, insan HNSCC vakalarının yüzde 67’sinin, NOTCH inaktivasyonunun HNSCC’nin ayırt edici bir özelliği olduğunu gösteren NOTCH sinyal yolağı boyunca meydana geldiği sonucuna varmaktadırlar.

Makaleyi görüntülemek için “Baş ve boyun skuamöz epitel hücreli karsinomlarda nadir öncü mutasyonlar NOTCH sinyal yolağında gerçekleşmektedir” buraya tıklayın.

Kaynak: phys.org

600 Kez Okundu

Tolgahan Özer

14 Şubat 1997 tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğdu. 2015 yılında ortaöğretimini tamamladı ve aynı yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde İngilizce eğitim görmeye hak kazandı. 2016 – 2017 yılları arasında Tema Vakfı'nda çeşitli faaliyetlerde bulundu ve Çanakkale bölgesinde yaklaşık 4000 fidanı ve binlerce meşe palamudunu toprak ile buluşturmaya ön ayak oldu. Sürmekte olan lisans eğitimi içerisinde ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi, Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü tercih etti. 2018 yılının eğitim döneminde üniversitede bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Tıbbi Genetik Laboratuvarında kısmi zamanlı olarak çalışmaya başladı. Moleküler sitogenetik, kanser araştırma ve gıda bilimi ve teknolojileri araştırma laboratuvarlarının yanı sıra analitik kimya laboratuvarında da staj gördü. Kimyaya olan ilgisini ve bilgisini artırmak, yabancı dilini daha kaliteli bir seviyeye taşımak adına, Ocak 2019’da, gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldı.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!