Solar Orbiter Güneş’e İlk Yakınlaşmasını Fotoğraflamayı Başardı

Solar Orbiter Güneşe İlk Yakınlaşmasını Fotoğraflamayı BaşardıFotoğraf: Solar Orbiter’in Güneş’e yaklaşması

Geçtiğimiz Şubat ayında Avrupa Uzay Ajansı ve NASA ortaklığında fırlatılan Solar Orbiter, Güneş çalışmalarını bambaşka bir boyuta taşıdı. Bu başarılı fırlatmanın akabinde ilk kez görevde kullanılacak cihaz üstü ekipmanların test edilmesi amacı ile Güneş ve çevresi görüntülendi.

2018 yılında NASA tarafından gerçekleştirilen başka bir görevde Parker Solar Probu  Güneş’e yakın uçuş gerçekleştirmişti ancak o görevde Güneş atmosferini inceleyerek yüksek enerjili güneş kökenli parçacıkların teşhisi hedefleniyordu.

Solar Orbiter ise Güneş’in kutuplu orbitallerini anlamayı hedefliyor. Bu çalışma için alışılagelmişin tamamen dışında bir yöntem izlenerek Venüs’ün yer çekiminden faydalanılacak. Bu sayede Solar Orbiter kendi yörüngesinde 34 derecelik bir kayma elde ederek Güneş kutuplarını gözlemleme imkanı bulacak.

Böyle bir çalışma geçtiğimiz on yılın sonlarına kadar hayal dahi edilemiyordu ancak günümüzde Solar Orbiter ilk gerçek kilometre taşı olarak görülüyor.15 Haziran tarihinde yapılan ilk resmi onaylı açıklamada, Solar Orbiter’ın Güneş yüzeyine 77 milyon km mesafeye kadar yaklaşabildiği raporlandı. Bu mesafe Güneş ile Dünya arasındaki mesafenin neredeyse yarısına karşılık geliyor.

Solar Orbiter Güneşe İlk Yakınlaşmasını Fotoğraflamayı BaşardıFotoğraf: Solar Orbiter’in Güneş’e yaklaşmasının çıkarımları

Bu ilk başarılı uçuştan sonra araştırma ekibi Solar Orbiter üzerinde toplamda 1o enstrüman test edebilmeye hazırlanıyor. Bu cihazlar arasında, parçacık dedektörleri, magnometreler, güneş rüzgarları için plazma analiz sistemleri, XRay spektometreleri, teleskoplar, spektral görüntüleme sistemleri ve heliosferik bir görüntüleme mekanizması yer alacak. Bu cihazlar birlikte çalışarak güneş rüzgarlarının nasıl oluşturuğunu kavramaya imkan yaratacak.

ESA Solar Orbiter projesinde görevli Bilim insanlarından Daniel Müller Güneş’e daha önce hiç bu kadar yaklaşılmadığını belirtiyor. Geçen sene Hawaii’den gerçekleştirilen Daniel K. Inouye Solar Telescope görevinde yüksek çözünürlüklü görüntüleme yapılabilmişti ancak bu çalışmada güneş spektrumunun çok küçük bir parçası yakalanabilmişti.”

Benzer şekilde Parker Solar Probe da Güneş’i doğrudan görüntüleyebilecek kapasitede bir teleskop içermiyordu. Dolayısı ile Solar Orbiter’dan derlenen görüntüler her anlamda eşsiz olacak.

Daniel, “ilk kez Güneş ile ilgili topladığımız tüm görüntüleri bir araya getirip; Güneş’in yüzeyi, dış atmosferi ve onu çevreleyen heliosferi ile ilgili birleştirilmiş tam bir veri elde edebileceğiz” diyor.

Uzay aracının uzaklığı göz önüne alınarak çekilen görüntülerin Dünya’ya 1 haftada ulaştırılacağı tahmin ediliyor. Proje ekibi bu verileri hızlıca değerlendirerek sonuçları kamu ile Temmuz ortasında paylaşmayı umuyor. Diğer yandan, Solar Orbiter görevine 2021 Kasım ayına kadar devam edecek ve Güneş’ e 42 milyon km mesafeye kadar yaklaşacak.

Kaynak: newatlas.com

428 Kez Okundu

Melike Oya Oral

İzmir’de 1988 yılında doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Executive MBA programlarında yüksek lisanslarını tamamladı. Temel ilgi alanı malzeme bilimleri. 2012’den beri özel sektörde beyaz eşya, yapı malzemeleri ve tekstil sektörlerinde ArGe ve yeni ürün geliştirme bölümlerinde görev almakta. Hali hazırda Sun Tekstil ArGe Merkezi’nde çalışıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!