Sporun Anti Aging Etkisi!

Sporun Anti Aging Etkisi

Bilim adamları onca çabaya rağmen yaşlanmayı durdurmaya bu kadar yaklaşamamıştı. Bringham Young Üniversitesi’nin araştırmalarına göre, terlemeye fazlasıyla meyilli bir vücudun hücrelerinin içinde meydana gelenlerden dolayı yaşlanmanın yavaşlatılması sağlanabilir.

Egzersiz Bilimleri profesörü Larry Tucker “40 yaşında olman biyolojik olarak 40 yaşında olduğun anlamına gelmez. Şunu biliyoruz ki insanlar oldukları yaştan daha genç gözükebilir. Ne kadar fiziksel olarak aktifsek, biyolojik yaşlanmamız o kadar yavaş gerçekleşir.” demiştir.

Bu çalışma fazlasıyla fiziksel olarak aktif olan insanların, hareketsiz yaşam tarzı süren veya kısmen hareket halinde olan insanlara göre daha uzun telomerlere sahip olduğunu bulmuştur.

Telomerler, kromozomlarımızı koruyan DNA sarmallarının ucunda bulunan parçalardır. Hücreler her çoğaldığında bu parçaların bir kısmını kaybederiz. Dolayısıyla, ne kadar yaşlıysak telomerimiz o kadar kısadır.

Profesör Larry Tucker, çok fazla fiziksel aktivitede bulunan insanların biyolojik yaş olarak normal bir fiziksel aktivite gösterenlere göre 7 yıl; hareketsiz yaşam tarzı süren insanlara göre ise 9 yıl daha genç olduğunu belirtmiştir. Oldukça aktif olmak için, haftanın beş günü kadınlar günde 30 dakika boyunca koşmak zorundadırlar (erkeklerde 40 dakika).

Tucker “Eğer biyolojik yaşınızın yavaşlamasını görmek istiyorsanız, hafif egzersizlerle bunu göremezsiniz. Düzenli olarak etkili spor yapmanız gerekmektedir.” demiştir.

Tucker, CDC Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Araştırmasına katılan 5,823 yetişkinden elde edilen verileri analiz etti. Bu analizde az sayıda bulunan indekslerden biri de; çalışma konuları için telomer uzunluğu değerleri oldu.  Bu indeks, Tucker’ın fiziksel aktivite düzeylerini hesaplamak için analiz ettiği, katılımcıların 30 günlük bir zaman diliminde 62 etkinlikle meşgul olduğu verileri içermektedir.

Bu çalışma ile en kısa telomerlerin hareketsiz insanlarda olduğu kanıtlanmıştır. Şaşırtıcıdır ki, az veya orta derecede fiziksel aktivitede bulunan insanlar ve hareketsiz yaşam tarzı süren insanlardaki telomer uzunlukları arasında büyük bir fark yoktur.

Egzersizin telomerleri nasıl koruduğunun kesin bir yöntemi bilinmediği halde Tucker, iltihaplanma ve oksidatif strese bağlı olabileceğini belirtti. Önceki çalışmalar telomer uzunluğunun bu iki faktörle yakından ilişkili olduğunu ve egzersizin zamanla iltihabını ve oksidatif stresini ortadan kaldırabileceğini gösterdi.

Tucker “Şunu biliyoruz ki düzenli fiziksel aktivitede bulunmak, mortaliteyi düşürerek ömrü uzatmaya yardımcı olur ve şimdi bu avantajın bir kısmının telomerlerin korunmasından kaynaklanabileceğini de biliyoruz” demiştir.

Kaynak : sciencedaily.com

5.433 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!