Suçla Savaşmak İçin Parlayan Parmak İzleri

  • Yeni yöntem, metal, plastik ve cam üzerinde parmak izleri ortaya çıkarıyor.

Avustralyalı bir bilim adamı, parmak izi tespiti ve analizi için yeni bir olay yeri tespit tekniği geliştirdi.

Yüzeylere kristaller içeren bir damla sıvı ekleyerek, UV ışığı kullanan araştırmacılar yaklaşık 30 saniye içinde görünmez parmak izlerini parıltılı şekilde görebildiler.

Güçlü parlaklık etkisi, görünmez baskı ile yüzey arasında daha büyük bir kontrast yaratır ve daha kolay ve daha hassas analiz için daha yüksek çözünürlüklü görüntülerin alınmasını sağlar.

Araştırma 21.10.2015 tarihinde Advanced Materials dergisinde yayınlandı.

CSIRO(Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation= Milletler Topluluğu Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Kurumu) malzeme bilimcisi Dr Kang Liang, bu tekniğin geleneksel “tozlanma” nın uygun olmadığı daha zorlu deliller için kullanılabileceğine inanmaktadır.

“Polis ve adli tıp uzmanları çeşitli teknikler kullanırken, bazen karmaşık durumlarda, kanıtı ısı ve vakum işleminin uygulandığı bir laboratuara göndermesi gerekiyor.’’

“Yöntemimiz bu adımları azaltıyor ve yerinde yapıldığı için parlayan baskıların görüntülerini gerçek zamanlı olarak veritabanından geçirebilecekleri dijital bir cihaz kullanılabiliyor.’’ dedi Dr.Liang

CSIRO’nun çalışması, minik kristallerin, protein, peptid, yağ asidi ve tuzları da dahil olmak üzere parmak izi kalıntısına hızla bağlanarak modelin tam bir kopyası olan ultra ince bir kaplama oluşturduğunu gösteriyor.

‘’ Moleküler düzeyde çalıştığı için çok hassas ve baskıya zarar verme riski daha düşük’’ dedi Dr. Liang

CSIRO, pencere ve şarap camı, metal bıçaklar ve plastik ışık anahtarları dahil olmak üzere gözeneksiz yüzeylerde yöntemi başarılı bir şekilde test etti.

Parmak izi tanımlama, 100 yılı aşkın bir süredir kolluk kuvvetleri ve adli tıp uzmanları tarafından anahtar bir yöntem olarak kullanılmaktadır. CSIRO’nun metodunu karışıma ekleme, değerli zamandan, masraflardan tasarruf ettirebilir ve araştırmaları zenginleştirebilir.

‘’ Evim soyulduğunda polisin parmak izi uygulamasının ne kadar yaygın olduğunu gördüm.’’

‘’ Tozlamanın uzun süredir olduğunu bilerek, daha iyi sonuçlar elde etmek için yenilikçi malzemelerin nasıl uygulanabileceğini görmek için esin kaynağı oldum.’’

‘’Bildiğimiz kadarıyla,bu çalışma yoğun gözenekli metal organik çerçeve (MOF) kristallerinin adli tıp için araştırılmış olması bakımında ilktir.’’ Dedi Dr.Liang

MOF kristalleri, ucuz olmaları, hızlı reaksiyon göstermeleri ve parlak bir ışık yayabilmeleri konusunda bir takım avantajlara sahiptir. Bu teknik, atık ve soluma riskini azaltarak herhangi bir toz ya da duman oluşturmaz.
Yöntemin, yeni biyomedikal cihazlar ve ilaç dağıtımını da içeren değerli uygulamaları olabilir.

CSIRO, şimdi tekniği uygulamak için kolluk kuvvetiyle ortak olmak istiyor.

Not : Metal Organik Çerçeveler(MOF) hakkında detaylı bilgi için aşağıdaki çalışmayı inceleyebilirsiniz.

http://www.ukmk11.ogu.edu.tr/arsiv/ukmk9/Poster%20Sunumlar/6.%20Nanoteknoloji%20ve%20Malzeme%20Teknolojisi/6-246.pdf

Kaynak : sciencedaily.com

1.491 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!