“Süper-Derin” Elmaslar Dünya’nın Derinliği Hakkında Yeni Bilgiler Sunabilir

Dünyanın iç kısmı ve süper-derin elmasların konumu

Tohoku Üniversitesi’nden araştırmacılar, dünyanın kabuk katmanında doğal elmasların oluşmasının mümkün olduğuna inanıyor. Fumiya Maeda önderliğindeki Japon araştırma ekibi tarafından “süper-derin” elmas formu yüksek basınç ve sıcaklık deneyleri kullanılarak simüle edildi.

Elmaslar, karbonun dünyanın derinliklerinde olduğunun kanıtıdır. Doğal elmasların çoğu 200 km derinlikte oluşmuştur. Ama çok nadir bulunan elmasların 400 km kadar derinlikte olduğu belirtiliyor. Bu tür elmaslara “süper-derin” elmas deniliyor ve araştırmacılar bu elmasların dünyanın derinliği hakkında bilgi vereceğini umuyor.

Çünkü doğal elmasların kristallerinde genellikle kirlenme olur ve bu kirlenmeler, elmasların oluştuğu koşulları ortaya çıkarabilir. Elmasların sertliği tıpkı bir kapsül gibi, dünya yüzeyine ulaştıklarında onları kırılma ve kirlenmelere karşı koruyor.

Ssüper derin elmaslar dünyanın derinliklerini anlamamıza yardımcı olabilecek iyi örnek olsa da, Araştırmacılar, elmasların gerçek derinlik ve oluşum süreci hakkında hala yetersiz kaldığını belirtti.

Araştırma sonuçları süper derin elmasların Mg-karbonat ve silika minerallerinin tepkimesi sonucu oluşabileceğini gösteriyor. Tepkime kabuk tabakasına kadar devam eden soğuk tabaklarda oluşur.

Gerçek elmasların, dünyanın derin kısmında oluşumunun detayları daha önce rapor edilmemişti  ama araştırmacılar, doğal elmaslardan gezegenimiz hakkında daha fazla bilgi edinmek umuduyla gözlem ve analizle son deneysel modeli birleştirmeyi planlıyorlar. Bu çalışma Nature Publishing Grup’un bilimsel raporlarında yayınlandı.

Kaynak : sciencedaily.com

984 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!