Suyu Arıtmada ve Çevreyi Korumada Yenilenebilir Enerji Kullanımı

Suyu Arıtmada ve Çevreyi Korumada Yenilenebilir Enerji Kullanımı

Elektrokimya (elektrokimyasal ayırma olarak da bilinir) kullanılarak farklı partiküllerin ayırılması sağlanır ve su ve çevresel faktörleri (kirli suyu arıtma prosesleri gibi) iyileştirmek amacıyla stratejiler geliştirilebilir. Ayrıca elektrokimya işlemleriyle üretim yapılması esnasında, yenilemeyen enerji kaynaklarından biri olan fosil yakıtlardan üretilen elektrik enerjisi gibi, geleneksel metotlara göre daha az enerji kullanılmaktadır.

Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi’nden Kimyagerler, suyu arıtmada kısmen ya da olabilirse sadece yenilebilir enerji kaynaklarından yararlanacak bir yöntem göstermişlerdir. Metotlarında, (su gibi) çözeltilerde bulunan iyonların elektriksel yüklerini kullanarak gerçekleşen bir redoks reaksiyonuyla güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirebilen yarı iletken kullanılmaktadır.

Bu metotla araştırmacılar, sudan derişik arsenik ve seyreltik arsenatı başarıyla ayırdılar. Ki bu bileşenler maden ve çelik endüstrisinde suyu kirleten ana bileşenlerdir.

Çalışmada, atıksu dezenfeksiyonu ve çevre koruma sistemleri gibi sistemlerin uygulanabilirliği gösterilmektedir.

Beckman İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nde araştırmacı, ayrıca Kimya ve Biyomoleküler Mühendisi Asistan Profesörü olan ve çalışmanın baş araştırmacısı Xiao Su, “Globalde elektrik enerjisi, fosil yakıt temelli kaynaklar gibi yenilenemeyen enerjiler kullanılarak üretilmektedir. Bu da ayırma süreçlerini gerçekleştiren elektrokimyasal proseslerin sürdürülebilirliği hakkında oluşan soruları arttırmaktadır. Çoğu elektrokimyasal ayırma prosesin sürdürülebilirliğini Güneş enerjisini kullanarak arttırabiliriz ve uygulamalarından biri olan suyu arıtma uygulamasıyla su sektörüne ciddi avantaj sunabiliriz” dedi.

KAYNAK: sciencedaily.com

Yazardan: Araştırmacılar geliştirdikleri yarı iletkenle bir redoks reaksiyonu yönetip elektrik enerjisi sağlamaktadırlar. Çalışma, suyu arıtma ve çevreyi koruma işlemlerinde de iyi ayırma süreçlerine sahip olduğundan dolayı kullanılabilir.

1.272 Kez Okundu

İkra Nur İncebey

Ben İkra Nur İncebey. 2001 İstanbul doğumluyum. Kırımlı İsmail Rüştü Olcay Anadolu Lisesi mezunuyum. Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği öğrencisiyim. İyi derecede İngilizce ve orta derecede Almanca biliyorum. İyi derecede programlama bilgim var. Çeşitli kulüplerde de rol almaktayım. Kimya alanındaki yeni gelişmeleri paylaşmak için İnovatif Kimya Dergisi’ne katıldım. İlgi alanlarım; enerji, petrokimya, atık yönetimi ve çevre.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!