Tek Bir Mitokondriden İlk Dna Dizisi

Tek Bir Mitokondriden İlk Dna Dizisi

Fotoğraf: Tek bir canlı mitokondrinin manuel izolasyonu. Mitokondri, mitokondriyayı fare nöronunun dendrit bölgesinden izole etmek için ince bir cam tüpün kullanılabileceği bir mikroskop altında görülebilir.

Tek bir hücredeki mitokondri arasındaki DNA dizileri çok farklıydı, bu Pennsylvania Üniversitesi Perelman Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacılar tarafından bulunmuştur. Bu bilgi, bireysel mitokondride birikmiş mutasyonlar ile başlayan birçok hastalığın altında yatan mekanizmaları daha iyi aydınlatmaya ve hastaların belirli tedavilere nasıl tepki verebileceğine ilişkin ipuçları sağlayacaktır. Bulunan bu sonuçlar Cell Report ‘ ta yayınlanıştır.

Kendi DNA’sı ( mtDNA ) olan hücrelerin bir parçası olan mitokondri, diğer işlevlerinin yanı sıra, enerji üretir. Bir mitokondriyon, yüzlerce ila binlerce bireysel mitokondriye sahip on veya daha fazla farklı genom içerebilir. Bazı mitokondriyal hastalıklar, mtDNA’ da biriken mutasyonlardan çıkar. Örneğin, bu mutasyonlar kolorektal, yumurtalık, göğüs, mesane, böbrek, akciğer ve pankreas tümörlerinde bulunmuştur.

Araştırmacılar , Farmakoloji ve Dönüşümsel Sistemler profesörü olan kıdemli yazar James Eberwine’ nin labaratuvarında geliştirilen methodları kullanarak, tek bir mitokondriyonu çıkartıktan sonra onun mtDNA’sını çıkardılar. Bireysel fare ve insan nöronlarında tekli mitokondriyondaki mevcut mutasyonları karşılaştırmışlar ve fare hücrelerinin insan hücreleriyle karşılaştırıldığında daha fazla mutasyon birikimine sahip olduğunu bulmuşlardır. Mutasyonların insanlara karşı farelerden farklı bir oranda birikmesi bulgularından dolayı Eberwine, çalışmadan önemli bir şey elde etmenin, mutasyonların insanlarda meydana gelen mutasyonlara paralel olarak mitokondriyal hastalıkların veya hücrelerdeki potansiyel terapötiklerin incelenmesinin sağlanması olduğuna dikkat çekti. Bir ömür boyu tahakkuk eden mtDNA mutasyonları süreci her insanda biraz farklı olur. Çalışma, aynı hücre içindeki ayrı mtDNA’daki ve beyindeki nöronlar ve astrositler gibi hücre tipleri arasındaki benzerlik ve farklılıkları ele aldı. “Tek bir mitokondriyonda bakıp mitokondri arasındaki mutasyonel dinamikleri karşılaştırabildiğimiz için artan sayıda mitokondrial mutasyonla ilişkili hastalıkların eşiğine ulaşma riskimizi ölçebileceğiz” dedi. Örneğin, bu veriler nörolojik hastalıkların teşhisini artırabilir, bu da doktorların hastalık gösterebilecek hücreleri algılamalarına veya belli koşullar geliştirebilen hastaları saptamasına olanak tanır. Bu, mtDNA mutasyonlarının yaşla birlikte biriktiği yaşlılara daha sık rastlanan koşullar için özellikle olasıdır.

Gelecekte, araştırmacılar bu bilgiyi, hastalık ilerlemesini durdurma umuduyla, mtDNA mutasyon birikiminin hızını yavaşlatmanın yollarını bulmak için kullanmayı planlıyor. Eberwine, “Bir mitokondrinin DNA’sında ve bir hücrenin mitokondrilerinde bulunan mutasyonların yeri ve sayısının yol haritası, başlamamız gereken yerdir” dedi.

Kaynak :  medicalxpress.com

677 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!