Toprak Bakterileri Bu Plastiği Seviyor

Toprak Bakterileri Bu Plastiği Seviyor

Birçok ülkede tarım uygulamalarında toprağı örtmek için ince polietilen filmler kullanılıyor. Bu uygulamanın yarattığı kirlilikten yola çıkan araştırmacılar PBAT olarak anılan ve toprakta biyolojik süreçle parçalanabilen bir polimerden film ürettiler.

Her yıl 8 milyon ton plastik okyanuslara karışıyor. Plastik kirliliğinden tarımsal topraklar da nasibini alıyor. Birçok ülkede çiftçiler yabani otlarla başa çıkabilmek, toprak sıcaklığını artırmak, nemli tutmak ve bu sayede ekinlerini verimini artırmak amacıyla toprağı çok büyük miktarlarda polietilen (PE) filmlerle kaplıyorlar. Ancak bu filmleri hasattan sonra toplamak çoğunlukla mümkün olmuyor. Plastik film artıkları toprakta birikiyor, toprağın verimliliğini düşürüyor, suyun düzgün dağılımını engelliyor.

PE Yerine PBAT Filmler

Bu konuya eğilen ETH Zürih Üniversitesi ve İsviçre Federal Su Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü araştırmacıları, polietilene alternatif bir polimer olan poly[butylene adipate-co-terephtalate] (PBAT) maddesinden elde edilen örtü filmlerin topraktaki mikroplar tarafından parçalanabildiğini gösterdi.

Araştırmanın sonuçları ilk kez PBAT polimer filmlerin toprak bakterilerince parçalandığını, filmin yapısında yer alan karbon atomlarının bakteriler tarafından enerji ve yeni hücre oluşumu için kullanıldığını gösterdi. Polietilen gibi petrol bazlı bir polimer olan PBAT’ın farkı toprakta parçalanabilmesi.

Bakteriler Plastiği Kendileri için Kullandı

Araştırmacıların karbon-13 izotopu içeren monomerlerin kullanımı ile ürettiği polimer, deney sırasında uygun şartlarda toprakla buluşturuldu. Topraktaki bakterilerin polimeri parçalarken işaretli C-13 izotoplarının bir kısmını enerji döngüsü ve soluma sonucunda karbondioksit olarak saldığı, bir kısmını ise çoğalma sırasında biyokütle oluşturmak için kullandıkları gözlendi.

Bu çalışma ilk kez bir plastik maddenin bilimsel temele dayanacak şekilde toprakta parçalandığını kanıtlamış oldu. Araştırmacılar biyolojik olarak ayrışabilen bu plastiklerin, örneğin güneş ışığına maruz kaldığında küçük parçalara bölünen, ancak mineralize olmayan plastiklerden farklı olduğunu ifade ederken, yine de küresel çevre sorunlarını çözmekten henüz çok uzak olduklarını ifade ettiler.

Tarımda kullanıma yönelik PBAT filmler şimdilik Alman BASF firmasını da içere küçük bir grup kimya şirketi tarafından üretiliyor.

Kaynak : gidahatti.com

625 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!