Tropik Şehirlerdeki Hava Kirliliği 180 Bin Kişinin Ölümünden Sorumlu
Uluslararası bilim insanları, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı’nın yaptığı gözlemleri kullanarak 2015-2018 yılları için Afrika, Asya ve Orta Doğu’daki gelecekteki 46 mega şehir için hava kalitesindeki veri boşluklarını ele almayı amaçladı.
Yapılan çalışma hava kalitesindeki hızlı bozulmayı ve şehirlerdeki sağlığa zararlı olan hava kirleticilerine maruz kalmanın artışını ortaya koyuyor. Bilim insanları, sağlığa direkt olarak zararlı olan kirleticilerden NO2 için %14, küçük parçacıklar (PM2.5) için %8, amonyak için %12 ve reaktif uçucu organik bileşikler için %11 yıllık artış buldular.
Araştırmacılar, hava kalitesindeki bu hızlı bozulmayı karayolu trafiği, atık yakma, yakacak odun ve kömürün yaygın kullanımı gibi gelişmekte olan endüstrilere ve konut kaynaklarına bağladılar.
Yazarlardan biri olan Dr. Karn Vohra; “Arazi temizliği ve atık bertarafı için biyokütlenin yakılması, geçmişte tropikal bölgelerde yüksek seviyede hava kirliliğine sebep olmuştur. Yaptığımız analizler, bu şehirlerde yeni bir hava kirliliği dönemine girdiğimizi ve başka şehirlerde on yılda yaşanan bozulma oranlarının buralarda bir yılda meydana geldiğini gösteriyor.”
Ayrıca bilim insanları yapılan çalışma süresince, kentteki nüfusun hava kirliliğine maruz kalmasında bir buçuk ila dört kat artış buldular. Bunun nedeni NO2’nin 46 şehrin 40’ında ve PM2.5’in 46 şehrin 33’ünde etkili olup hızlı bozulmaya sebep olması ve hızlı nüfus artışıdır.
Sonuçlara göre hava kirliliği kaynaklı ölümlerdeki artışın en yüksek olduğu şehirler Bangladeş’teki Dakka (toplam 24 bin kişi), Hindistan’daki Mumbai, Bangalore, Kalküta, Haydarabad, Chennai, Surat, Pune ve Ahmedabad (toplam 100 bin kişi).
Araştırmacılar, Afrika’daki tropik şehirlerdeki ölümlerin sayısının kıta genelinde sağlık hizmetlerindeki son gelişmeler nedeniyle düştüğünü söylüyorlar. Ancak, hava kirliliğinin sağlık üzerindeki en kötü etkilerinin muhtemelen önümüzdeki yıllarda ortaya çıkacağını belirtiyorlar.
Çalışmanın ortak yazarı Dr. Eloise Marais; “Hava kirliliğini bir bölgeden diğerine taşımaya devam ediyoruz. Bunun yerine geçmişteki hatalardan ders çıkarıp hızlı sanayileşmenin ve ekonomik gelişmenin insan sağlığına zarar vermemesini sağlamamız gerekiyor. Sonuçlarımızın tropik bölgelerde önleyici faaliyetleri teşvik edeceğini umuyoruz.”
Kaynak: phys.org