Türk Bilim İnsanının da İçerisinde Bulunduğu MIT Araştırmacıları, Kullanıcı Hareketini Algılayarak Tepki Verebilen Kumaş Yarattı

Türk Bilim İnsanının da İçerisinde Bulunduğu MIT Araştırmacıları Kullanıcı Hareketini Algılayarak Tepki Verebilen Kumaş Yarattı

Fotoğraf: OmniFiber, eğitim kıyafetleri oluşturmak için kullanılabilir. /MIT

Tekstil üretimi, insanlar tarafından bilinen en eski teknolojilerden biri olabilir, ancak bilgi çağındaki gelişmeleri giysilerimize uyarlamanın kolay olmadığı kanıtlanmıştır. Google’ın Project Jacquard gibi modern çağa kıyafet getirmeye çalışan çabalarını gördük, ancak bunlar başarılı olabildiği söylenemez.

Bu durum, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve İsveç’ten bir araştırmacı ekibini durdurmadı. Kullanıcının hareketini algılayabilen ve tepki verebilen akıllı bir lif yarattılar. OmniFiber olarak adlandırılan yumuşak robotik kumaş, akışkan bir ortamın içinden geçmesine izin veren içi boş bir merkez kanala sahiptir. Basınçlı hava yardımıyla, lifler talep üzerine bükülebilir, gerilebilir, kıvrılabilir ve titreşebilir. Bu, gerçek zamanlı olarak dokunsal geri bildirim sağlamalarına ve onları yapay bir kas gibi yapmalarına izin verir.

Yapay kas lifleri yeni bir fikir değil fakat MIT’deki diğer araştırma ekipleri teknolojiye kendi yollarıyla yaklaştı. OmniFiber’ı dikkate değer kılan şey, şeklini değiştirmek için ısıya ihtiyaç duymamasıdır. Cildin aşırı ısınması gibi bir sorun teşkil etmediği için kullanışlı ve pratiktir. Ayrıca kumaşı nispeten ucuz malzemelerle yapmak mümkündür ve lifler hassas bir dokuma işlemi gerektirmez.

Ekip, kumaşları sayesinde sporculara ve şarkıcılara nefeslerini nasıl daha iyi kontrol edebileceklerini öğretmeye yardımcı olabilecek giysilerin üretilebileceğini öngörüyor. Daha da heyecan verici bir başka uygulama ise OmniFiber’ın, COVID-19 gibi bir solunum yolu hastalığından sonra birinin doğal solunum düzenini geri kazanmasına yardımcı olabileceğidir.

OmniFiber’ın gerçek dünyaya girdiğini görmemiz biraz zaman alabilir, ancak bu durum projenin yapılmadığını göstermez. Kumaş üzerinde çalışan araştırmacılardan Özgür Kılıç Afşar, sistem üzerinde çalışmaya devam etmeyi planladığını söyledi. Daha uzun filamentlerin oluşturulmasına izin veren bir üretim sistemi geliştirmek, başlıca yapmak istediği şeyler arasında yer almakta.

Kaynak: engadget.com

715 Kez Okundu

Kübra Yıldız

13 Mart 1999 tarihinde İstanbul’da doğdum. 2017 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi %30 İngilizce Kimya bölümüne yerleştim. Bir dönem İngilizce hazırlık eğitimi aldıktan sonra lisans eğitimime başladım. Kimya bilimindeki gelişmeleri takip ederek kendimi geliştirmek ve çeviri yaparak bunları daha fazla insana ulaştırmak amacıyla İnovatif Kimya Dergisi haber çeviri ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!