Türkiye enerji satan ülke olabilir!
Dünya Petrol Konseyi Başkanı Dr. Toth, yeterli gaz depolama kapasitesiyle Türkiye’nin gaz çıkartmadan gaz satabileceği görüşünde. Türkiye ise bu yönde ilk adımı geçen ay atmıştı.
Dünya Petrol Konseyi Başkanı Dr. Jozsef Laszlo Toth, Türkiye’nin oldukça önemli bir konuma sahip olduğunu belirterek, doğalgaz depoladığında enerji sektöründe oyuncu haline gelebileceğini ifade etti. Türkiye ise depolama faaliyeti için geçtiğimiz ay oldukça kritik bir projenin açılışını yaptı.
Tuz Gölü’nün altına inşa edilen doğalgaz depolama tesisi geçtiğimiz ay açıldı. Enerji güvenliği için de oldukça önemli olan bu tesis, toplamda 1 milyar metreküplük depolama hacmine sahip. Tesisin şimdilik yarısı aktif durumda. Tamamlandığında ise piyasaya günlük 40 milyon metreküp gaz verebileceği belirtiliyor.
Türkiye Risk Almak Zorunda
Dr. Toth ise, söz konusu depolama faaliyetlerinde Türkiye’nin risk alması gerektiğini belirtti. Toth, ”Türkiye, Orta Asya, Akdeniz, Avrupa ve bu bölgeler üzerinden geçen tüm rotalar için önemli bir geçiş merkezi. Önemli bir coğrafi pozisyona sahip. Ancak Türkiye kendi kaynağı olmadığı için risk almak zorunda. Bu hem yönetimsel hem de finansal bir risk.” şeklinde konuştu.
Bu Konu Ele Alınacak
Türkiye’nin yeterli depolama kapasitesine ulaşması ve nakil hatlarının iyileştirilmesiyle enerji alanında ticaret yapan ülke konumuna gelebileceğini ifade eden Toth şunları söyledi:
”Eğer Türkiye yeterli yer altı depolama kapasitesini oluşturursa, risk alarak doğalgaz satın alıp Avrupa ile boru hattı bağlantılarını geliştirirse, bu bir ticaret faaliyetine dönüşür. Kongrede bu konuda bir oturum olacak ve İstanbul’da bu konu ele alınacak.”
Kaynak : haber7.com