Rusya krizi ve plastik sektörüne etkisi

rusya krizi ve plastik sektorune etkisi

Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gerilimin artması plastik sektörünü kaygılandırıyor. Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, gümrüklerde yaşanan zorluklar neden gösterilerek siparişlerde iptallerin başladığını belirterek ekonomik yaptırımların uygulamaya konulması halinde 300 milyon dolarlık ihracat kaybının yaşanabileceğini vurguladı.

PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Eroğlu, Türkiye ve Rusya arasında son günlerde yaşanan gerilimin plastik sektörünü olumsuz etkileyeceğini ifade etti. Eroğlu, iki ülke arasındaki krizden sanayiciler olarak kaygılı olduklarını belirtti. Türkiye’nin Rusya’ya yaptığı 300 milyon doları bulan plastik ve kauçuk ihracatının da çok önemli olduğunu dile getiren PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı, iki ülke arasındaki kriz nedeniyle siparişlerin iptal edildiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

Rusya Makinelerinin Önemli Bir Kısmını Türkiye’den İthal Ediyor

“Plastik mutfak eşyası üreticisi bir firmamız ürünlerini Rusya’ya sevk etmek üzereyken Rusya’daki alıcının gümrüklerden malı geçirmenin zorluğundan bahsederek siparişi iptal ettiğini bildirmiştir.Türkiye’nin Rusya’ya plastik ve kauçuk ihracatının durması 300 milyon doları bulan bir kayba sebep olabilecektir. Plastik işleme makinaları alanında iyi bir ihracat pazarımız olan Rusya ile yaşanan kriz Rusya ile ticaret yapan sanayicilerimizi de kaygılandırdı. Türkiye’nin Rusya’ya Plastik ve Kauçuk İşleme Makinesi ihracatı 30 milyon dolara yakın. Rusya bilindiği gibi zengin petrol ve doğalgaz kaynağına sahip bir ülke. Bu doğal kaynaklarını son senelerde kurduğu petrokimya tesisleri ile plastik hammaddeye dönüştürerek katma değeri artırma gayreti içinde. Ancak bilindiği gibi en büyük katma değer plastik mamul üretiminde. Bu sebeple Rusya bir yandan mamul ithalatını gümrük vergileri ile zorlaştırırken diğer yandan da plastik mamul üretimi yatırımlarını teşvik etmekte. Rusya ihtiyaç duyduğu makinelerin önemli bir kısmını Türkiye’den ithal ediyor. Şu an Türk firmalarına karşı oluşturulan yaptırımlar, Türk plastik işleme makineleri sektörüne zarar verdiği gibi Rusya’da ki plastik mamul üreticilerine de zarar verecektir. Üyelerimizin halen Rusya’da çalışan yüzlerce makinesi bulunuyor. Bu makinelerin yedek parça ve servis olmadan verimli çalışmaları da mümkün değildir” dedi.

Türk Sanayisi Kendine Başka Pazarlar Bulabilecek Tecrübeye Sahiptir

PAGEV Başkanı Eroğlu, Rusya ile var olan ticari ilişkilerin uzun vadeli düşünülmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Yaşanan sorunun karşılıklı saygı ve anlayış içinde diplomasi ile çözülmesi en büyük arzumuzdur. Ancak geçmişte Kıbrıs çıkartması sırasında Amerika’nın Türkiye’ye karşı oluşturduğu ekonomik yaptırımın Türkiye’nin yerli sanayi hamlesine sebep olduğu göz önüne alındığında bu sorun uzun vadede çözülmez ise Türk sanayisi kendine başka pazarlar da bulabilecek yetkinlik ve tecrübeye sahiptir. Önemli olan var olan komşuluk ve iyi ticaret ilişkilerini uzun vadeli bakışla koruyabilmektir. Bu süreçte sanayicilerimizin olası kayıpları ve bunların telafisi konusunda gerek sanayicilerimiz gerekse ilgili kamu kurumları ile yakın bir çalışma içinde olacağız” diye konuştu.

Yavuz Eroğlu, Türk plastik sektörünün Rusya’ya yönelik ihracatı ve iki ülke arasındaki ticarete ilişkin rakamları da paylaştı. Buna göre; Türkiye ve Rusya Federasyonu arasında toplam plastik dış ticaret hacmi 2013 yılında 187 bin ton ve 435 milyon dolarken 2014 yılında ton bazında yüzde 36, dolar bazında yüzde 31 azalarak 119 bin ton ve 300 milyon dolara geriledi.

Yıl Sonunda Dış Ticaret Hacminde Artış Bekleniyor

2015 yılının 9 aylık dönemindeki gelişmeler dikkate alınarak 2015 yılı sonunda dış ticaret hacminin 169 bin ton ve 337 milyon dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Türkiye, 2014 yılında Rusya’ya 100 milyon dolar plastik hammadde ve 155 milyon dolar plastik mamul ihraç etti.
Toplam plastik hammadde ihracatının yüzde 9’unu Rusya Federasyonuna yönelik yapıyor ve bu ihracat Rusya Federasyonu’nun toplam plastik hammadde ithalatı içinden yüzde 2 pay alıyor.

Plastik mamul ihracatının yüzde 3’ü ise Rusya Federasyonuna gerçekleşiyor. Bu ihracat Rusya Federasyonu’nun toplam plastik hammadde ithalatı içinden yüzde 3 pay alıyor. Türkiye plastik işleme makinaları toplam ihracatının yüzde 15’ini Rusya’ya yapıyor.

Kaynak : hurriyet.com.tr

614 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!