Türkiye, Yeni Nesil Isınma Teknolojisi İhraç Edecek! Hedef 10 Yılda 1 Milyar Dolar

Türkiye Yeni Nesil Isınma Teknolojisi İhraç Edecek Hedef 10 Yılda 1 Milyar Dolar

Ankara merkezli enerji firması sıradışı bir ısınma teknolojisine imza attı. Bor madeninden nanoteknoloji ile çevreci enerji teknolojileri geliştiren firma, Paris Anlaşması çerçevesinde 2030’a kadar sera gazı salınımını yüzde 55 oranında azaltmayı öngören Avrupa’nın büyük bölümü yüzde 50 yıldan yaşlı binalarının ısınmasına çözüm olacak. Avrupa şehirlerinde konutların büyük çoğunluğunu oluşturan eski yapıların dekarbonizasyon sorununa çözüm ürettiklerini kaydeden Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Malik Çağlar, hedeflerinin 10 yılda 1 milyar dolarlık teknoloji ihracatı yapmak olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği ülkelerinin, Paris Anlaşması çerçevesinde sera gazı salınımını 2030’a kadar yüzde 55 oranında azaltması öngörülüyor. Bu bağlamda ortaya konan Yeşil Mutabakat çağrısı, kentlerin ısıtılmasında şimdiye dek hiç kullanılmamış olan, düşük sıcaklıktaki yenilenebilir atık ısı kaynaklarından yararlanılmasını hedefliyor.

35 derece atık ısı kaynaklarının binaların ısıtılmasında kullanılmasını öngören 5. nesil ısıtma teknolojilerinin önündeki en büyük engel ise, Avrupa şehirlerinde önemli bir yer tutan eski binalar. Bu teknolojiler eski binaların ısıtma sistemlerine entegre edilemiyor. Ankaralı enerji firması 12 yıllık Ar-Ge sonucunda tamamen yerli mühendislerle geliştirdiği EHP teknolojisi, Avrupa’nın dekarbonizasyon hedefine çözüm olacak.

Bu yıl itibariyle birçok ülkeden ilgili firmalar ile teknoloji transferi görüşmeleri yaptıklarını ifade eden Dr. Malik Çağlar, “Teknolojimizi transfer etmek isteyen ülkeler arasında başta İngiltere, Almanya ve ABD olmak üzere, Fransa, İtalya, Belçika, İrlanda, Polonya, Baltık ülkeleri, Rusya ve Çin bulunuyor. Bu ülkelerden dev firmalar ile görüşmelerimiz sürüyor. Gizlilik sebebiyle firma isimlerini veremiyoruz ama bu yıl itibariyle teknoloji ihracatına başlamış olacağız” dedi.

Avrupalı Konutlar 50 Yıldan Yaşlı

Yeni binalarda kullanılabilen çevreci teknolojilerin Avrupa ülkelerindeki konutlaşmanın büyük çoğunluğunu oluşturan eski yapılarda kullanılamadığını belirten Dr. Çağlar, “Avrupa’daki konutların büyük çoğunluğu 50 yıldan yaşlı. Geliştirdiğimiz teknoloji dünyada bilinen en hızlı, en maliyet etkin, en ucuz, en basit ve yatay çalışabilen üç fazlı transfer ürünüdür. Başta Gazi Üniversitesi olmak üzere birçok uluslararası akredite enstitü ve kuruluş tarafından tescillenen ve tamamı patentlenen EHP teknolojimizi, Türkiye’nin en önemli stratejik madeni olan bor madeninden nano teknolojiyle geliştirdik. Bu teknoloji, çevreci kuruluşlarca eski yapıların dönüşümünde tek akılcı ve çevreci çözüm olarak değerlendirilmekte” diye konuştu.

Hedef 1 Milyar Dolar Teknoloji İhracatı

Hedeflerinin bu ısıtma teknolojisini tüm dünyaya yaymak olduğunu belirten Dr. Çağlar şunları aktardı: “10 yılda 1 milyar dolar teknoloji ihracatı öngörüyoruz. Sadece konutlarda değil, savunma sanayi, enerji santralleri, demir çelik sanayi, tekstil sanayi, ısıtma ve soğutma sanayi gibi ısının transfer edilmesi ve geri getirilmesi gereken tüm sektörlerde son derece verimli, hızlı ve düşük maliyetli olup yatayda çalışabilen bir sisteme sahibiz. Bu sayede bütün büyük sanayi tesislerinde atık ısıdan son derece kolay ve ucuz bir yöntemle geri kazanılan ısı enerjisi, ciddi oranda enerji tasarrufu sağlarken, karbon salınımını da en düşük seviyelere çekiyor.”

Kaynak : sabah.com.tr

557 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!