Uçak’ta lityum iyon pil taşınması 1 Nisan’da yasaklanıyor!

ucak ta lityum iyon pil tasinmasi 1 nisan da yasaklaniyor

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), yolcu uçaklarındaki güvenliği artırmak için yeni bir düzenlemeye gidiyor. Hemen hemen herkesin kullandığı cep telefonu, dizüstü bilgisayar ve fotoğraf makinesi ile tabletlerde bulunun lityum iyon pillerin yani yeniden doldurulabilir pillerin 1 Nisan’dan itibaren uçakların bagajlarına alınmayacağı açıklandı.

Teknolojinin geliştiğini ve her insanın yukarıda saydığımız aletleri kullandığı düşünüldüğünde insanın aklına çeşitli sorular gelebilir. Ancak ICAO tarafından lityum iyon pillerin uçağa alınmaması kararı yolcuları doğrudan etkilemiyor. Sözü edilen yasak, yolcu ve kargo uçaklarının bagaj bölümünde toplu halde taşınan pilleri içeriyor. Cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlar gibi ürünler ile artık hayatımızın her yerinde olan lityum iyon pillerin, uçaklarda taşınması yasaklandı.

Cep telefonu, fotoğraf makinası, tablet ve dizüstü bilgisayar gibi cihazlar ile hayatımızın her yerinde olan Lityum iyon piller, büyük bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Yolcu uçaklarını daha güvenli hale getirmek için yeni kararlar alan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), lityum iyon pillerin 1 Nisan itibariyle uçakta taşınmasına izin vermeyecek. Yolcu beraberinde taşınan piller, yasaktan etkilenmiyor. Yasak, bagaj bölümünde toplu halde taşınan lityum iyon pilleri kapsıyor. Shiftdelete’in haberine göre yasağın kalkması için lityum iyon pillerin yangın önleyici şekilde paketlenmesi gerektiğini belirten ICAO, arızalı tek bir pilin bile diğer pillerin patlaması için yeterli olduğunu vurguluyor. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), yolcu uçaklarındaki güvenliği artırmak için önemli bir değişikliğe gidiyor. Herkesin kullandığı cep telefonu, fotoğraf makinası, tablet ve dizüstü bilgisayarlardaki lityum iyon pillerinin, 1 Nisan’dan itibaren uçak bagajına alınmayacağı açıklandı. Yasak yolcuları doğrudan etkilemiyor. Söz konusu yasak, yolcu ve kargo uçaklarının bagaj bölümünde toplu halde taşınan lityum iyon pillerini kapsıyor. Yapılan testlerde toplu taşınan piller arasında bir tek pilin bile bozuk çıkması, diğer pillerin yanmasına ve infilak etmesine sebep olduğu belirtiliyor. Daha önce de şarj olmayan lityum metal pillerin uçaklarda taşınması yasaklanmıştı.

1 Nisan’dan itibaren geçerli olacak olan yeni yasağın, 2018 yılının sonuna kadar geçerli olması bekleniyor. Yasağın kalkması için lityum iyon pillerinin, yangının önleyecek şekilde paketlenmesi gerektiği açıklandı. Şirketler, özellikle tıbbi ve askeri alanlarda kullanılacak olan Lityum iyon pillerinin, uçakla taşınamayacak olmasının birçok alanda zorluklara sebep olacağını savunuyor.

ICAO nedir?

Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO) Birleşmiş Milletler’e bağlı, 1947 yılında kurulmuş bir örgüttür. ICAO, İngilizce International Civil Aviation Organisation kavramının kısaltmasıdır. Şikago Konvansiyonu’nu baz alan örgütün merkezi Montreal’dedir.

ICAO Görevleri

Uluslararası sivil havacılığın güvenli ve düzenli bir şekilde büyümesini sağlamak; Barışçıl amaçlara yönelik uçak tasarımı ve işletmesini teşvik etmek; Sivil havacılık için havayolları, havaalanları ve hava seyir tesislerinin gelişimini desteklemek; Uluslararası kamuoyunun güvenli, düzenli, verimli ve ekonomik hava taşımacılığı ihtiyaçlarını karşılamak. ICAO bağımsız bir organ gibi çalışan ve 193 üye devletin temsilcilerinden oluşan bir Kongre’ye sahiptir. Bu Kongre en az 3 yılda bir toplanmaktadır. ICAO’nın amaç ve hedefleri ise; Bütün dünyada uluslar arası sivil havacılığın emniyetli ve düzenli gelişmesini temin etmek. Barışsever amaçlar için hava araçları seçilmesine ve işletilmesini desteklemek. Uluslar arası Sivil Havacılık için havayolları, havaalanları ve hava seyrüsefer kolaylıklarının gelişmesini temin etmek. Dünya halkının emin, düzenli, yeterli ve ekonomik hava ulaşımına olan gereklerini hazırlamak. Makul olmayan rekabetin ekonomik bakımdan sebep olacağı israfı önlemek. Taraf devletler arasında hiçbir fark gözetmemek, üye ülkeler arasında ayrımcılığı önlemek. Uluslararası Hava seyrüseferinde uçuş emniyetinin garanti altına almak. Genel olarak Uluslararası Sivil Havacılığa ait tüm konuların gelişimini temin etmek. Uluslar arası Sivil Havacılık biliminin (aeronautics) tüm konularının genel girişimin desteklemek.

Lityum İyon Pil nedir?

Lityum iyon pil (Li-ion) bir çeşit yeniden doldurulabilir pil. Çoğunlukla elektronik araçlarda kullanılır. Ağırlıklarına-büyüklüklerine oranla verebildikleri yüksek enerji ile en iyi pil çeşitlerinden biridir ve yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu pillerde hafıza etkisi yoktur ve kullanılmadıkları zamanlardaki enerji kayıpları yavaştır. Uygunsuz kullanılmaları halinde tehlikeli olabilirler. Eğer gerekli önlemler alınmaz ise diğer pil türlerine göre ömürleri daha kısa olabilir. Daha gelişmiş lityum iyon pil tasarımları ise lityum polimer pil (lithium polymer cell) ve lityum titanat pil hücreleridir.

Kaynak : ozgurhaberci.com

2.770 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!