Ufukta Sürdürülebilir Plastik Üretimi Görünüyor

Ufukta Sürdürülebilir Plastik Üretimi Görünüyor

Tel Aviv Üniversitesi’nde yapılan yeni bir çalışmada, dünyada az bulunan kaynaklar olan toprak veya tatlı su kaynaklarını gerektirmeden biyoplastik polimerlerin üretilmesini sağlayan yeni bir işlem anlatılmaktadır. Polimer deniz yosunu ile beslenen mikroorganizmalardan elde edilir. Ayrıca bu polimer biyolojik olarak parçalanabilir, sıfır toksik atık üretir ve organik atığa geri dönüştürülebilir.

Bu buluş, Tel Aviv Üniversitesi Çevre ve Yer Bilimleri Fakültesi’nden Dr. Alexander Golberg ve Kimya Fakültesi’nden Prof. Michael Gozin’nin arasında sürdürdüğü çok disiplinli bir işbirliğinin meyvesidir. Araştırmaları yakın zamanda Bioresource Technology dergisinde de yayınlanmıştır.

Birleşmiş Milletler’e göre; plastik, okyanuslardaki tüm kirleticilerin yüzde 90’ını oluşturuyor. Fakat plastik malzeme yerine kullanılabilecek alternatif çevre dostu malzeme çok azdır.

Dr. Golberg “Plastiklerin doğada çürümesi yüzlerce yıl alıyor. Böylece şişeler, ambalajlar ve poşetler okyanuslarda adeta plastikten ‘kıtalar’ yaratır. Bu da hayvanları tehlikeye atar ve çevreyi kirletir. Ayrıca plastik, yan ürün olarak kimyasal kirleticileri veren endüstriyel bir proses olan petrol ürünlerinden de üretilir” dedi.

Plastik salgınına karşı kısmi bir çözüm sağlayan; petrol kullanmayan ve çabuk bozunan biyoplastiklerdir. Ancak biyoplastiklerin de çevresel bir bedeli vardır. Plastik yapmak amacıyla bitkileri veya bakterileri yetiştirmek için birçok ülkenin sahip olmadığı verimli topraklara ve tatlı suya ihtiyaç vardır.

Bu yeni yöntemimiz, tamamen organik atıklara dönüşen deniz mikroorganizmalarından ‘plastik’ üretiyor.

Araştırmacılar, polihidroksialkananoat (PHA) adı verilen bir biyoplastik polimer üretmek için deniz yosunu ile beslenen mikroorganizmaları kullandı. Dr. Golberg, “Hammaddemiz, denizde yetiştirilen çok hücreli deniz yosunuydu. Bu algler, çok tuzlu suda da büyüyen ve biyoplastik yapmak için kullanılabilecek bir polimer üreten tek hücreli mikroorganizmalar tarafından yenildi” diyor.

Bu tür biyoplastikleri ticari miktarlarda üreten fabrikalar zaten var, ancak tarım arazisi ve tatlı su gerektiren bitkiler kullanarak üretiyorlar. Bu önerdiğimiz yöntem; İsrail, Çin ve Hindistan gibi tatlı su sıkıntısı çeken ülkelerin petrol türevi plastiklerden, biyolojik olarak parçalanabilir plastiklere geçmelerini sağlayacaktır.

Golberg’e göre, yapılan bu yeni çalışma; ekilebilir alanı etkilemeden ve tatlı su kaynaklarını kullanmadan, dünyanın okyanusları temizleme çabasında devrim yaratabilir. Dr. Golberg, “Fosil kaynaklarından gelen plastik, okyanuslardaki en kirletici faktörlerden biridir. Biz bu süreçte tamamen deniz kaynaklarına dayalı, hem çevreye hem de canlılara dost olan bir biyoplastik üretmenin mümkün olduğunu kanıtladık” diyor.

“Şimdi, farklı özelliklere sahip biyoplastikler için polimer üretmede en uygun bakteri ve yosunları bulmak için temel araştırmalar yürütüyoruz” diye ekledi.

Kaynak: phys.org

908 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!