Ultraviyole Işığı Grip Salgını ile Savaşbilir mi?

Ultraviyole Işığı Grip Salgını ile Savaşbilir mi

Columbia Üniversitesi Irving Tıp Merkezi (CUIMC) Radyolojik Araştırma Merkezi’nce yapılan yeni bir araştırmaya göre, düşük UV dozunda uzak ultraviyole C (Uzak-UVC) ışık insan doksuna zarar vermeden havadaki virüsleri öldürebilir. Bulgular, hastanelerde, muayenehanelerde, okullarda, havalimanlarında, uçaklarda ve diğer toplumsal alanlarda aşırı UVC ışığının mevsimsel influenza salgınlarının yanı sıra influenza pandemisinde de güçlü bir kontrol sağlayabileceğini ortaya koyuyor.

Bilim adamları tarafından, onlarca yıldır, dalga boyu 200 ila 400 nanometre olan geniş spektrumlu UVC ışığının, DNA’larını bir arada tutan moleküler bağları kırarak bakteri ve virüsleri öldürmede oldukça etkili olduğu zaten biliniyor. Bu UV ışığı, cerrahi ekipmanları dekontamine etmek için rutin olarak da kullanılıyor.

Columbia Üniversitesi Irving Tıp Merkezi (CUIMC)’ndeki Radyolojik Araştırmalar Merkezi direktörü ve radyasyon biyofizik profesörü olan araştırma ekibinin lideri David J. Brenner “Maalesef konvansiyonel mikrop öldürücü UV ışığı aynı zamanda insan sağlığı için de zararlı ve cilt kanseri ile kataraktlara neden olabilir ve bu sebeple kamusal alanlarda kullanımı engellenmiştir” diyor.

Brenner ve meslektaşları, birkaç yıl önce Uzak-UVC adlı ultraviyole ışınının dar bir spektrumunun sağlıklı insan dokusuna zarar vermeden mikropları öldürebileceğini önermişti. “Uzak-UVC ışığı çok sınırlı bir menzil sergiliyor ve insan derisinin dışındaki ölü hücre tabakasına veya gözdeki gözyaşı tabakasına nüfuz edemiyor bu nedenle de insan sağlığı için bir tehlike değil. Fakat virüsler ve bakteriler insan hücrelerinden çok daha küçük olduğu için Uzak-UVC ışığı bakteri ve virüslerin DNA’larına ulaşabilir ve onları öldürebilir “diyor Dr. Brenner.

Brenner’in daha önceki çalışmalarında, uzak UVC ışınının cerrahi yara enfeksiyonlarının ortak bir nedeni olan MRSA (metisiline dirençli S. aureus) bakterilerin öldürülmesinde etkili olduğu, ancak insan veya fare derisine zarar vermediği tespit edilmişti.

İnfluenza virüsü kişiden kişiye, esas olarak, öksürük, hapşırma veya konuşma ile havaya salınan ince sıvı damlacıkları veya aerosoller yoluyla yayılır. Yeni çalışma, Uzak-UVC ışığının havadaki aerosolleştirilmiş influenza virüsünü bir kamusal alana benzer bir ortamda etkili bir şekilde öldürebileceğini test etmek için tasarlandı. Çalışmada aerosolize H1N1 virüsü – bir grip virüsünün sık görülen bir türü – bir test odasına salındı ​​ve çok düşük dozlarda 222 nm uzak UVC ışığına maruz bırakıldı. Aerosol haline getirilmiş bir virüsün kontrol grubu UVC ışığına maruz bırakılmadı. Uzak-UVC ışığı, geleneksel virüs öldürücü UV ışığı ile hemen hemen aynı verimlilikle etkin bir şekilde grip virüslerini etkisiz hale getirdi.

“Sonuçlarımız diğer ortamlarda doğrulanırsa, kamuya açık yerlerde düşük seviyeli Uzak-UVC ışığının kullanılması, grip ve tüberküloz gibi hava yoluyla oluşan mikrobiyal hastalıkların bulaşmasını ve yayılmasını sınırlamak için güvenli ve etkili bir yöntem olacaktır “diyor Dr. Brenner.

Ultraviyole ışın kaynağı lambanın her biri için 1.000 dolardan daha düşük bir fiyata – lambalar seri üretildiğinde kesinlikle düşecek bir maliyet – uzak UVC ışıkları nispeten daha ucuz. “Grip aşılarının aksine, uzak UVC’nin havadaki tüm mikroplara, hatta yeni ortaya çıkan türlere karşı etkili olması muhtemel.”diyor Dr. Brenner.

Çalışmanın başlığı: “Uzak-UVC ışığı: havayla bulaşan mikrobik hastalıkların yayılımını kontrol etmek için yeni bir araç. ” Diğer katılımcılar ise David Welch, Manuela Buonanno, Veljko Grilj, Igor Shuryak, Connor Crickmore, Alan Bigelow, Gerhard Randers-Pehrson ve Gary Johnson (hepsi de Columbia Üniversitesi Irving Tıp Merkezi CUIMC’de görevli ).

Kaynak : sciencedaily.com

880 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!