Uyku, Bağışıklığınızı Nasıl Etkiler?
Yeterli uyku yaşam için son derece önemlidir; Ne yazık ki çoğu insan bunu bilmiyor. Artan iş yükü ve gece kültürün ortasında, yeterli uykunun önemi genellikle yan çizgidir. Bu konu, insanlar evden çalışırken mevcut pandemide çok önemlidir.
Uykusuzluk ve Sorunları
Uykusuzluk, bir kişinin uykuya dalamadığı bir durumdur. Uykusuzluğu olan bir kişinin belirtileri aşağıdaki yazılanlar olabilir;
Gün boyunca yorgun ve uykulu hissetmek
Her zaman sinirli gözükmek
Bir şeye odaklanmak ve bir şeyleri ezberlemek konusunda sorun yaşamak gibi.
Uzun vadede uyku eksikliği obezite, diyabet ve kardiyovasküler hastalık riskini artırabilir. Uyku da uygun bir bağışıklık için hayati önem taşır; uyku eksikliği bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir, vücudun enfeksiyona duyarlılığını artırabilir ve hastalıkla savaşma yeteneğini engelleyebilir.
Uykusuzluk ve Bağışıklık
Tüm hayvanların uyku ve beslenme alışkanlıkları insanlarınki de dahil olmak üzere sirkadiyen (günlük) ritim tarafından yönetilir. Sirkadiyen kelimesi, Latince “circa” kelimesinden ve gün anlamına gelen “diem” den oluşur. Sircadiyen ritim, uyku-uyanıklık döngüsünü kontrol eden doğal bir süreçtir. Uyku-uyanıklık döngüsü, merkezi sinir sistemi, endokrin sistem ve bağışıklık sistemi arasındaki karmaşık etkileşimleri belirler.
Uyku sırasında vücud bağışıklık sisteminin düzenlenmesi için gerekli olan sitokinleri(hücrelerin birbirleriyle iletişimini sağlayan protein ve peptidler grubunu) serbest bırakır. Bir patojen (hastalığa sebep olan her türlü organizma) tarafından saldırıya uğradığınızda veya stres altındayken sitokinler büyük miktarlarda gereklidir. Uyku sırasında sitokinlerin seviyesi artmakta ve bu nedenle uyku eksikliği vücudun enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini engellemektedir. Bu aynı zamanda vücudun herhangi bir enfeksiyon kaptığı zaman daha fazla uyku eğiliminde olmasının bir nedenidir.
Ulusal Uyku Vakfı’na göre, kronik uykusuzluk bağışıklık sistemi için potansiyel bir risk oluşturmaktadır. Ackermann ve arkadaşları tarafından yapılan bir çalışmada; araştırmacılar, normal ve ciddi uyku eksikliği yaşayan 15 deneğin beyaz kan hücresi sayımlarını karşılaştırdılar. Çalışmanın başında, 15 katılımcı bir hafta boyunca sıkı bir 8 saatlik uyku programıyla izlendi. Çalışma süresi boyunca, uyandıktan sonra 1 ½ saat içinde 15 dakika güneş ışığına maruz kaldılar ve sirkadiyen döngüsünü normalleştirmek için son üç gün boyunca kafein, alkol veya ilaçtan kaçındılar.
Çalışmanın ikinci bölümünde, katılımcılar 29 saat sürekli uyanık kalmaya çalıştılar. Çalışma tamamlanınca , katılımcıların beyaz kan hücresi sayıları karşılaştırıldı, granülositler olarak bilinen bir tür beyaz kan hücresinin, özellikle geceleri vücudun stres altındayken tipik bir şekilde uykusuzluğa tepki gösterdiği bulundu.
Yeterli Uykunun Miktarı Ne kadardır?
Ulusal Uyku Vakfı aşağıdaki uyku aralıklarını önerir:
Yenidoğan (0-3 ay): 14-17 saat
Bebekler (4-11 ay): 12-15 saat
Bebekler (1-2 yıl): 11-14 saat
Okul öncesi (3-5 yıl): 10-13 saat
Okul çağındaki çocuklar (6-13 yaş): 9-11 saat
Gençler (14-17 yaş): 8-10 saat
Genç yetişkinler (18-25 yaş): 7-9 saat
Yetişkinler (26-64 yaş): 7-9 saat
Yaşlı yetişkinler (65 yaş ve üstü): 7-8 saat
Yukarıdaki rakamlar normal koşullar altında ki ideal uyku miktarını yansıtır, ancak hastalık atlatılırken , radikal saat dilimi değiştirirken ,jet lag gibi durumlarda insanlar daha fazla uykuya ihtiyaç duyabilirler.
İyi Bir Uyku Bağışıklığı Güçlendirir mi?
Düşük kaliteli uyku bağışıklık sistemini bozabilir; aynı zamanda, iyi bir gece uykusu bağışıklığı artırabilir. Kaliteli uyku, yardımcı T hücrelerinin verimliliğini artırmaya yardımcı olur. Yardımcı T hücreleri, vücudun savunma sisteminin bir parçası olarak bakteri, virüs veya herhangi bir yabancı antijen(vücuda girdiğinde bağışıklık sistemi tarafından antikor üretimine yol açan yabancı moleküller) hücresiyle savaşan hücrelerdir.
Yabancı bir patojen vücuda girdiğinde, bağışıklık hücreleri onları tanır ve integrin adı verilen bir protein salgılar. Integrin, T hücrelerinin yabancı antijenlerle bağlanmasına ve onu yok etmesine yardımcı olur.Deneysel Tıp Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre, T hücreleri integrinleri aktive eder ve aynı zamanda T hücrelerinin hedef patojene bağlanma verimliliğini tehlikeye atabilecek faktörleri de tanımlar.
Adrenalin, noradrenalin ve prostaglandinler ve proinflamatuar moleküller gibi hormonların T hücrelerinin integrinlerle birleşmesini engellediği bulundu. Bu stres hormonlarının (adrenalin, noradrenalin) ve prostaglandinlerin seviyesi uyku sırasında azalır. Bu nedenle, iyi uyku T hücrelerinin etkinliğini arttırır ve vücudun bağışıklık sistemini geliştirir.
Yeterli uykunun faydaları iyi bilinmelidir. İyi uyku her insanın hayatında öncelikli olmalıdır. Rahat ve karanlık, soğuk bir ortamda uyumak ve geceleri elektroniği ortadan kaldırmak iyi bir uyku elde etmenize yardımcı olabilir. Düzenli egzersiz yapmak , alkol ve kafeinden kaçınmak da uyku kalitesini iyileştirmek için hayati önem taşır.
Kaynak: news-medical.com