Yapay Allomelaninler, Zehirli Gazlara ve Böcek İlaçlarına Karşı Koruma Sağlar

Yapay Allomelaninler Zehirli Gazlara ve Böcek İlaçlarına Karşı Koruma Sağlar

Yapay allomelaninler, zehirli gazları, böcek ilaçlarını ve diğer kirleticileri havadan filtreleyebilir. Gelecekte, askerlerin kıyafetlerine koruyucu tabaka olarak entegre edilebilir.

Evanston (U.S.A.).  Azot içermeyen melanin varyantları olan allomelanin, başka şeylerin yanı sıra mantar hücreleri duvarlarında doğal olarak meydana gelir. Orada, pigment grupları, misafirperver olmayan ortamlarda hayatta kalması için de mantarlara yardım eder. Bilim, şimdiye kadar onların tamamlanmış yapılarını veya tam özelliklerini hala çözemedi, çünkü allomelaninler, yalnızca ortamdaki polisakkaritler ve proteinler ile bağ halinde bulunurlar ancak saf halde bulunamazlar.

Şimdi, Northwestern Üniversitesi, Evanston’da Nathan Gianneschi liderliği altında bir ekip bu pigment grubunun yapay bir varyantını üretti. Journal of the American Chemical Society’ deki yayına göre, yapay gözenekli mini küreler aynı temel yapıtaşından oluşur. Bunlar, bu nedenle allomelaninlerin doğal formunu daha iyi anlamaya yardımcı olabilir.

Koruyucu Kaplama Olarak Yapay Allomelaninler

Savunma-Tehdit Azaltma Ajansı (DTRA) ve Hava Kuvvetleri Bilimsel Araştırma Dairesi tarafından finanse edilen bu araştırma projesi, özellikle orduyla ilgili tüm olası pratik kullanımları da başlatmaktadır. Gözenekli pigment, zehiri ve kirleticileri emdiği için, yapay allomelaninler, yeni koruyucu kaplamaların üretiminde kullanılabilecektir.

Başlangıç Malzemesi Olarak 1,8-Dihidroksinaftalin

Yapay allomelaninlerin başlangıç ​​malzemesi, 1,8-dihidroksinaftalin adı verilen mantar versiyonunun bilinen bir monomeridir. Oksitleyici madde sodyum periyodatın yardımıyla bu monomer oligomerler halinde yerleştirildi. Metanol eklendiğinde gözenekler oluşturan bu oligomerlerden küçük küreler ortaya çıktı. Bilim adamları daha sonra yapılarını ek kimyasallarla değiştirebildiler. Gianneschi, “metanolün yalnızca gevşek bağlı oligomerleri çözdüğünü” tahmin etmektedir.

Yapay Allomelaninler Amonyak Gazını Filtreler

Deneylerde, yapay allomelaninler amonyak gazını filtreledi. Yapay allomelaninler, CO2‘yi kabul etmede seçici olduğu için karbon dioksit (CO2) ve metan karışımı da ayrıldı.

Ek olarak, zehirli böcek ilaçları diazinon ve paraoxon da testlerde filtrelenmiştir. Bunlar, kimyasal olarak benzer savaş ajanları için örnek olarak deneylerde kullanılmıştır. Yapay allomelaninlerin geliştiricileri bu nedenle gözenekli parçacıkların muhtemelen bir detoksifikatör olarak kullanılabileceğini kavradılar.

Sentetik Allomelaninlerden Yapılmış Tekstil Kaplama

Yapay Allomelaninler Zehirli Gazlara ve Böcek İlaçlarına Karşı Koruma Sağlar

Bu tezi test etmek için bilim adamları, sarin gazı benzeri dimetilfosfonat ile başka bir deney yaptılar. Ayrıca bu kimyasal savaş ajanı, tekstil kaplamaları olarak kullanılan yapay allomelaninler tarafından kaydedildi. Bu nedenle yapay allomelaninler, gazın nüfuzunu yavaşlatabildikleri veya hatta potansiyel olarak engelleyebildikleri için giysiler veya koruyucu maskeler için koruyucu bir kaplama olarak uygundur.

Kaynak: forschung-und-wissen.de

579 Kez Okundu

Esra Erdem

1994 Mersin doğumluyum. Lisans eğitimimi Ankara Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümünde tamamladıktan sonra Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı eğitimini tamamlayarak Danışmanlık sertifikamı aldım. Lisans diplomamı elime aldıktan sonraki mesleki hayatımda 2 ayrı firmada yaklaşık 3 yıllık iş tecrübem oldu. Bu iş tecrübelerimden birisi Yapı Malzemeleri ve Beton Katkı Kimyasallarının üretimi üzerine olan bir firmada, diğer iş tecrübem ise Polimer ve Kimyasal Ambalaj üretimi üzerine olmuştur. Mesleğimle bağlantılı olan her türlü alanda araştırma yapmaktan ve bildiklerimi insanlarla paylaşmaktan zevk aldığımdan dolayı İnovatif Kimya ekibine katıldım. İlgi alanlarım: Nükleer Enerji, Yenilenebilir Enerji, Nanoteknoloji, Biyoteknoloji, Cam,Seramik,Gıda,İlaç,Organik tarım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!