Yapay Tatlandırıcılar Gerçekten Masum mu?

Yapay Tatlandırıcılar Gerçekten Masum mu

Cevap maalesef hayır. CMAJ (Kanada Tıbbi Derneği Dergisi) ‘de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, yapay tatlandırıcıların uzun vadede kilo artışı, obezite, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kalp hastalığı riski ile ilişkili olabileceği ortaya çıktı.

Aspartam ve sükraloz gibi yapay tatlandırıcıların tüketimi yaygınlaşmakta ve günden güne artmaktadır. Şimdiye kadar yayımlanan veriler, suni ya da besleyici olmayan tatlandırıcıların metabolizma, bağırsak bakterilerileri ve iştah üzerinde olumsuz etkilere sahip olduğunu gösteriyor; ancak bu veriler çelişkili olduğundan şimdilik kesin bir şey söylemek doğru olmaz.

Suni tatlandırıcıların tüketilip tüketilmesinin kilo ve kalp hastalığına negatif yönden uzun vadeli etkileri ile ilişkili olup olmadığını daha iyi anlamak için, Manitoba Üniversitesi’nden George & Fay Yee Sağlıkta Yenilik Merkezi’nden araştırmacılar, 10 yılda ortalama 400.000 kişiyi takip eden 37 çalışmayı sistematik olarak gözden geçirdiler . Bu çalışmaların sadece 7 tanesi rastgele kontrollü araştırmalardı(klinik araştırmalarında ki altın standarda göre)  , araştırmalarda 1003 kişi ortalama  6 ay boyunca takip edildi.

Denemeler yapay tatlandırıcıların kilo kaybı üzerinde tutarlı bir etki göstermediğini ve daha uzun gözlemsel çalışmalar yapay tatlandırıcıların tüketimi ile kilo alma ve obezite, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp rahatsızlığı ve diğer sağlık sorunları arasında nispeten daha yüksek riskler arasında bir bağ olduğunu gösterdi .

Manitoba Üniversitesi Rady Sağlık Bilimleri Fakültesinden Yardımcı Doçent Dr. Ryan Zarychanski, “Milyonlarca bireyin yapay tatlandırıcıları rutin olarak tüketmesine rağmen, nispeten olması gerekenden daha az hasta bu ürünlerin klinik araştırmalarına dahil edildi” dedi. “Klinik araştırmalardaki verilerin, yapay tatlandırıcıların kilo kontrolü için amaçlanan faydalarını açıkça desteklemediğini bulduk.”

Manitoba Üniversitesi Rady Sağlık Bilimleri Fakültesi Yardımcı Doçent Dr. Dr. Meghan Azad, “Yapay tatlandırıcıların uzun süreli sağlık etkileri tam olarak anlaşılana kadar dikkatli olunmalıdır” dedi. Manitoba Çocuk Hastanesi Araştırma Enstitüsündeki ekibi, hamile kadınların yapay tatlandırıcı tüketiminin, bebeklerindeki kilo artışı, metabolizma ve bağırsak bakterilerini nasıl etkileyebileceğini anlamaya yönelik yeni bir araştırma yapıyor.

Azad, “Yapay tatlandırıcıların yaygınlaşmasıyla artan kullanımı ve obezite ile ilgili hastalıkların yaygınlaştığı göz önüne alındığında, Azad bu ürünlerin uzun vadeli risk ve yararlarını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuyoruz” dedi.

Kaynak: sciencedaily.com

731 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!