Yaygın Soğuk Algınlığı Sizi COVID-19’dan Koruyabilir mi?

Yaygın Soğuk Algınlığı Sizi COVID 19dan Koruyabilir mi

Mevsimsel soğuk algınlıkları can sıkıcıdır, ancak yeni araştırmalar geçmişte yakalandığınız soğuk algınlıklarının sizi COVID-19’dan koruyabileceğini ortaya koymuştur. Rochester Tıp Merkezi’nden enfeksiyon hastalıkları uzmanlarının yaptığı çalışma aynı zamanda COVID-19’a karşı bağışıklığın uzun -hatta belki ömür boyu- sürmesinin muhtemel olduğunu belirtmişlerdir.

mBio’da yayınlanan çalışma, COVID-19’a sebep olan virüs olan SARS-CoV-2’nin hastalık mikrobunu belirleyen uzun ömürlü bağışıklık hücreleri olan Bellek-B hücrelerini teşvik etmekte, bu mikropları yok etmek için antikorlar oluşturmakta ve onları gelecekte hatırlamaktadır. Hastalık mikrobu bir sonraki sefer vücuda girmeye çalıştığı zaman, o Bellek-B hücreleri enfeksiyonu temizlemek için daha hızlı harekete geçmektedir.

Bellek-B hücreleri onlarca yıl yaşamını sürdürebildiği için COVID-19’dan sonra hayatta kalanları sonradan gelen enfeksiyonlardan uzun süre koruyabilecektir, ancak gelecek araştırmaları bunu doğrulamak zorundadır.

Bu çalışma aynı zamanda -soğuk algınlığı yapan virüslere bir kez saldıran B hücrelerinin SARS-CoV-2’yi de tanımış gibi göründüğü anlamına gelen- çapraz reaksiyonu raporlayan ilk çalışmadır. Çalışmanın yazarları bunun yaygın bir koronavirüs tarafından enfekte olmuş birisinin COVID-19’a karşı önceden bir miktar bağışıklığa sahip olabileceğini söylemiştir.

“COVID-19’dan iyileşen insanların kan örneklerine baktığımızda, çoğunun SARS-CoV-2’yi tanıyabilen ve ona saldırabilecek antikorları hızla üreten, önceden var olan bir Bellek-B hücresi havuzuna sahip olduğu görüldü,” demiştir URMC’de Mikrobiyoloji ve İmmünoloji araştırma profesörü olan çalışmanın baş yazarı Mark Sangster.

Sangster’in bulguları, hafif ve orta dereceli COVID-19’dan iyileşmiş 26 insandan alınan kan örnekleri ile 21 sağlıklı donörden 6 ila 10 yıl önce (COVID-19’dan uzun zaman önce) alınan örneklerinin karşılaştırılmasına dayanmaktadır. Çalışma yazarları bu örneklerde Bellek-B hücrelerinin ve bütün koronavirüslerde yer alan ve virüsün hücreye bulaşması için önemli olan Spike proteinin belirli bir kısmını hedef alan antikorların seviyesini ölçmüştür.

Spike protein, her bir koronavirüste biraz farklı görünmekte ve davranmaktadır, ancak bileşenlerinden biri olan S2 alt birimi, tüm virüslerde hemen hemen aynı kalmaktadır. Bellek-B hücreleri, farklı koronavirüslerin Spike S2 alt gruplarını ayırt edemez ve fark gözetmeden saldırır. En azından çalışma, bunun SARS, MERS ve SARS-CoV-2 yanı sıra iki soğuk algınlığı yapan virüsü de içeren bir alt sınıf olan beta koronavirüs için doğru olduğunu bulmuştur.

Bu çalışma, çapraz reaksiyon Bellek-B hücreleri tarafından sağlanan koruma seviyesi ve hasta çıktılarını nasıl etkilediğini göstermemektedir.

“Sırada bu var,” demiştir David Topham, Marie Curran Wilson ve bu çalışmayı yürüten laboratuvarı işleten, URMC’den Mikrobiyoloji ve İmmünoloji profesör Joseph Chamberlain Wilson. “Şimdi bu önceden var olan Bellek-B hücreleri havuzuna sahip olmanın daha az semptomlarla ve daha kısa hastalık seyri ile ilişkili olup olmadığını ya da COVID-19 aşılarının etkilerini arttırmaya yardımcı olup olmadığını görmemiz gerekiyor.”

Kaynak: sciencedaily.com

540 Kez Okundu

Hacer Demir

27 Nisan 1993’te Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Marka İletişimi bölümü mezunu. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İlgi duyduğu alanlarda eğitim ve programlara katılmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seviyor. Yenilikçi haberleri takip etmeyi ve çeviri yapmayı sevdiği için 2017 yılından bu yana İnovatif Kimya Dergisi ekibinde yer alıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!